Какво е необходимо за успехи в спорта? Труд, постоянство, отдаденост, търпение. И, разбира се, много пари. Отдавна не е тайна, че колкото и да помага, Община Пловдив не е в състояние да издържа около 120 спортни клуба под тепетата. Благодарение на хора, милеещи за спорта обаче, нещата осезаемо живнаха в последните години. Всъщност навсякъде по света големи спортни постижения се правят с големи пари, основно на частни фирми и компании. Макар и в доста по-малки мащаби, вече сме свидетели на това явление и берем плодовете на тази практика и в нашия град. В поредица от няколко материала ще се опитаме да покажем спортните успехи на пловдивските клубове и най-вече - хората, които със своята подкрепа и безрезервна помощ, са спомогнали за тях. Разбира се, без да забравяме основната заслуга на треньори и състезатели. Миналата неделя ви запознахме с фирмите, които помогнаха за възраждането на пловдивския волейбол, сега е ред на баскетбола.

Само преди броени дни се навършиха 10 години, откакто фирма Бултекс 99 подаде ръка за пробуждането на пловдивския мъжки баскетбол. С нейната безрезервна помощ Академик Бултекс 99 се завърна в баскетболния елит на България и само за два сезона успя да се утвърди като фактор, с който всички се съобразяват. Второ място в редовния сезон, два полуфинала в турнира за Купата на България, историческо 4-то място в шампионата на НБЛ, исторически бронзови медали в Балканската лига - това са постиженията на клуба за последните 5 години, постигнати с подкрепата на Бултекс 99, които никак не са малки.

Разбира се, всичко започна стъпка по стъпка - с няколко сезона във втория ешелон - А група и постепенно завръщане и утвърждаване в елитната НБЛ, за която компанията осигури необходимия бюджет за участие. Бултекс 99 е основният спонсор на клуба и неслучайно е част от името му, както е навсякъде по света. Но не бива да подминаваме и други, които помагат неимоверно мъжкият баскетбол в града да го има. Община Пловдив също заделя солидни средства, с които подкрепя най-вече международните участия на отбора. Вече трета година тимът играе в Балканската лига, за което се изискват доста разходи. И жъне исторически успехи. В първия сезон отборът остана на крачка от финалната четворка, във втория спечели безпрецедетното в историята на клуба 3-то място, а в настоящата кампания е едноличен лидер със 7 победи и само една загуба и с отлични шансове за нови медали, а защо не и титла. Другите фирми, които помагат на Академик Бултекс 99 със средства или услуги са Абракс, Лактима, Парти, Брадърс Секюрити, Айс Къмпани, Мейс.

Успоредно с подема на мъжкия отбор, отново с подкрепата на Бултекс 99 бе възродена и детско-юношеската школа, която също записа исторически успехи в последните няколко години. Шампионска титла в Младежката лига, историческа първа титла при 12-годишните, исторически требъл - титла, Купа на България и Балканска лига при 14-годишните, които завършиха без нито една загуба на вътрешната сцена през въпросния сезон. Децата на клуба продължават да жънат победи, като през тази година нямат загуба при 12, 13, 14 и 16-годишните. При 10-годишните пък клубът разполага с цели три отбора и успешно продължава мисията си да привлича все повече деца за баскетболната кауза. В момента Академик Бултекс 99 има 11 групи по училищата, а в цялата школа се готвят над 300 деца. Всичко това показва, че пловдивският клуб е на прав път, благодарение на спомоществувателсвото на Бултекс 99. И е пореден пример за това как частните инвестиции са изключително важни за успехите на един клуб на всички нива.

Как частните инвестиции възродиха пловдивския спортВолейболът под тепетата отново е сила