След като прекрати всички международни форуми в Украйна и Русия, Управителният съвет на Европейската конфедерация (CEV) потвърди официално, че всички руски и беларуски национални отбори, клубове, спортисти и длъжностни лица нямат право да участват в каквито и да било състезания по волейбол, плажен волейбол и снежен волейбол до второ нареждане.

Така тимовете на Динамо (Москва), в които се изявяват капитаните на националните отбори на България Цветан Соколов и Елица Василева, както и Зенит (Санкт Петербург), Динамо (Казан), Локомотив (Калининград) и Зенит (Казан), ще отпаднат от Шампионската лига и Купата на ЦЕВ. Това ще отвори пътят да останалите отбори към следващите фази.

Освен това, всички членове на националните федерации на Русия и Беларус се изключват от съответните им функции в органите на CEV до следващо нареждане.

"При тези безпрецедентни обстоятелства европейското волейболно семейство се надява ситуацията да се подобри, за да може волейболът да се завърне на сцената, за да изпълни своята роля и мисия да обединява хората в духа на феърплея, приятелството и взаимното уважение", написаха от CEV.

Вчера Евролигата по баскетбол направи същото с тимовете си, ФИФА и УЕФА също не закъсняха с решението си. Санкции за руски и беларуски отбори дойдоха и от страна на Световната федерация по ръгби.