На стадион „Маракана” официално бяха закрити 31-те олимпийски игри в Рио де Жанейро със зрелищна церемония. Изкуствен дъжд изгаси олимпийския огън, шоуто ни предостави много музика, танци и фойерверки.

Българското знаме беше носено от капитана на ансамбъла по художествена гимнастика Михаела Маевска. На спектакъла присъстваха президентът на България Росен Плевнелиев и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

България спечели три медала в Рио - сребърен от Мирела Демирева на скок височина, и два бронза от ансамбъла по художествена гимнастика и от Елица Янкова в турнира по борба. По този начин страната ни се нареди на 65-то място по медали от общо 207.



В първата част на шоуто бяха показани забележителностите на Рио де Жанейро. Цялата церемония бе обагрена в традиционните цветове на олимпийския флаг и бе съпроводена от визуални ефекти, бразилска музика и танци.

Дъждовното време не попречи на купона, който спортистите си направиха по време на парада на нациите. Сред тези, които дефилираха на стадиона, бяха и гимнастичките от ансамбъла, водени от Илиана Раева и Ина Ананиева.

Спазвайки традицията, официалната част включи предаването на олимпийския флаг на следващия домакин на игрите - Токио 2020, официални речи и представяне на столицата на Япония.

 

"Поздравления, Бразилия! Благодаря за вашето сърдечно гостоприемство. През последните дни Бразилия ни обедини и ни показа огромната си жажда за живот. Тези олимпийски игри демонстрираха как различията могат да обединят света. Благодаря на спортистите! Вие показахте какво е обединение, живяхте заедно в олимпийското село. Заедно ние можем да отидем още по-високо, да постигнем по-големи неща. Пристигнахме в Бразилия като гости, а днес си заминаваме като ваши приятели. Вие ще имате място в нашите сърца завинаги. Това бяха великолепни олимпийски игри, във великолепния град Рио", обяви в словото си президентът на МОК Томас Бах.

Той връчи специална награда на няколко представители на домакините в различни сфери, което се случва за пръв път.

 

"Обявявам игрите на трийсет и първата олимпиада за закрити и съгласно традицията призовавам младежта на света да се събере отново след четири години в Токио за трийсет и втората олимпиада. Довиждане, Рио!", каза още Бах.

Изключително интересна беше частта с представянето на японската столица, която ще организира следващите олимпийски игри. Изненадата беше появата на стадиона на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, който се превърна в героя от онлайн игрите "Супер Марио", за да измине разстоянието от Токио до Рио де Жанейро и да пристигне на церемонията.

Президентът на МОК Томас Бах и президентът на ИААФ Себастиан Коу наградиха призьорите в маратона за мъже пред публиката на "Маракана". Кениецът Елиуд Кипчоге спечели титлата на олимпийския маратон в Рио де Жанейро.

Игрите в Рио ще се запомнят с невероятните постижения на Майкъл Фелпс, Юсейн Болт, Симон Байлс и много други спортисти, които ще останат завинаги в историята на световния спорт.

На олимпиадата в Рио участваха 11 303 хиляди спортисти от 207 нации, а България беше представена от 51 състезатели. За пръв път в историята имаше и отбор на бежанци.

Олимпийският огън на "Маракана" беше загасен чрез изкуствен дъжд, а близо тричасовата церемония завърши с представяне на едни от най-добрите школи по самба, които участват в ежегодния карнавал в града.

Снимки: Guliver/Getty Images

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg