Жребият в Оейраш реши да изправи един срещу друг националните ни състезатели Александър Лазаров и Димитър Кузманов още на старта на надпреварата. Българското дерби пък не разочарова, като и двамата демонстрираха качествата си в хода на срещата, но в крайна сметка опитът на Кузманов си каза думата и Мико успя да пречупи по-младия си сънародник 7:6(4) 0:6 6:4 след близо тричасова битка, предаде tennis.bg. Сега втората ни ракета ще се изправи срещу германеца Лукас Герх, който се намира под номер 386 в световната ранглиста.

Двубоят започна отлично за Лазаров, който достигна до две поредни точки за пробив и се възползва от втората, след като пласира елегантна къса топка в съперниковото поле. Алекс продължи да показва тенис на много високо ниво, което му позволи да спечели откриващото си подаване на нула и изглеждаше все по-уверен в собствените си сили. Софиянецът продължи да твори великолепни изпълнения на корта, пласирайки няколко превъзходни минаващи удара и скоро достигна до нов брейк, който подпечата с великолепен бекхенд по правата.

Лазаров удължи перфектната си серия на начален удар, за да се откъсне напред с 4:0 гейма, а играта му беше достойна за елита на световния тенис, защото уинърите непрестанно се множаха в неговия актив. По-младият българин използваше всеки момент да поема инициативата и Кузманов се оказа изправен пред възможността да загуби сета на нула. Тогава Мико отново доказа, че притежава силно изразен борбен дух и се разписа в резултата. Впоследствие пловдивчанинът изостри значително форхендите си, които заработиха почти безотказно и пасивът беше намален до 3:4.

Алекс навлезе в най-слабите си минути от началото на мача, като значително увеличи броя на непредизвиканите си грешки, докато по-високоранкираният състезател правеше нужното да дочака неизменно идващата неточност от другата страна на мрежата и достигна до паритет за пръв път в срещата. Оттам насетне станахме свидетели на необичайна размяна от четири поредни пробив, която ни доведе до тайбрек. В него Лазаров пак можеше да разчита на солидна ранна преднина, но тя не беше достатъчно и Кузманов осъществи страхотен обрат от 1:4 точки, постигайки успех в тази толкова завързана част.

Вторият сет до голяма степен се оказа копие на откриващия такъв, имайки предвид новия прилив на енергия у квалификанта. Осмият поставен пък изглеждаше сериозно изтощен и определено изпитваше трудности при движението си по корта. Така софиянецът отново съумя да си осигури преднина от 4:0, само че този път съперникът му не показа никакви признаци на съпротива и победителят щеше да бъде определен в трета решителна част.

Там Мико вече се върна към обичайния си интензитет на игра, като често предприемаше отлично изградени акции към мрежата. Лазаров също изглеждаше готов за битка, ала от нищото пропусна елементарен смач, който беше последван от двойна грешка и Кузманов осъществи неочакван брейк. Това помогна на световния номер 208 да заиграе по-спокойно, а Алекс често прибързваше в опитите си да нанесе завършващ удар.

Нервите обаче не бяха никак добър съюзник за Лазаров и той до голяма степен се отказа да търси победата, след като изостана с два пробива и втората ни ракета се поздрави с крайния успех!