Искаше ми се да плувам под 30 секунди, във възможностите ми е, но малък шанс, все пак не ми е последно състезание. Това каза Диана Петкова след като се класира на осмо място на 50 метра бруст на Европейското първенство по плуване в малък басейн в Отопени, Румъния.

Българката финишира за 30.24 секунди и не успя да изпълни целта си да слезе под границата от 30 секунди в дисциплината.

"50 метра бруст е голяма изненада за мен, не съм тренирала специално за тази дисциплина, но имам потенциал. Обръщах прекалено много внимание на обръщането и на финала и замислях и по-скоро забавях движенията, но и умората си каза думата все пак", обясни Петкова пред БНТ.

23-годишната ни плувкиня заяви още, че досега не й се е случвало да плува толкова много в едно състезание.

"Може би в следващите състезания ще вляза с по-голяма увереност, че мога да плувам полуфинал и финал на почти всички дисциплини дори и на световно", добави Диана Петкова.

"Не очаквах да се представя толкова силно, това ми е трето поредно състезание, направих толкова много стартове, в началото имах 6 записани дисциплини, махнахме кроуловите дистанции, наистина не очаквах, аз направих десет старта", каза още българската национална състезателка.

"Ще си взема два дни почивки, имам изпити в университета, но бързо трябва да се върна във форма, ангажиментите, които имам са в Америка. Пропускам световното първенство в Доха, защото подготовката ще се поразкъса много, ще гоня норматив март месец", каза Диана Петкова.

Тя благодари на своя първи треньор Ботко Трендафилов, на БФ по плуване, както и на своето семейство.

Диана Петкова в събота подобри националния рекорд в полуфиналите с 30.04 секунди. Тя се представи отлично в шампионата, като и в четирите си дисциплини влезе в полуфиналите с четири национални рекорда, два пъти стигна и до финала и зае шесто място на 100 метра съчетано и осмо на 50 бруст.