Международният олимпийски комитет (МОК) е решил Олимпийските игри в Токио тази година да бъдат отложени заради пандемията от новия коронавирус, съобщават световните агенции, които се позоват на члена на МОК Дик Паунд. Австралия и Канада вече обявиха в понеделник, че няма да участват на Олимпиадата, ако тя не бъде отложена. "На основата на информацията, с която разполага МОК, беше взето решение за отлагане", е казал Паунд пред Юс Ес Ей Тудей.

"Параметрите за по-нататък не са определени, но игрите няма да започнат на 24 юли, толкова знам", е съобщил Паунд. Пред Ройтерс той е заявил, че едногодишно отлагане изглежда като най-доброто решение. Това означава, че игрите, планирани за 24 юли - 9 август тази година, вероятно ще бъдат проведени през лятото на 2021 г. Япония и МОК заявиха, че пълната отмяна на Олимпийските игри не е вариант.

Но намирането на нова дата може да бъде сложно, защото календарът за лятото на 2021 г. вече е пълен, а през 2022 г. ще се проведе световното първенство по футбол и Зимната олимпиада в Пекин. Паунд е казал още, че за новата дата трябва да бъдат консултирани множество участници от организационния комитет, спортистите, медиите и спортните федерации, но вече има сигнали за готовност игрите да бъдат проведени догодина.