Урс Клузер инспектира лично акцията на полицията и прокуратурата у нас. Главният човек в отдела по почтеността и битката с манипулирани мачове в УЕФА обясни за „Труд“ механизма на подаване на сигнали за съмнителни двубои. Клузер бе в основата на „лова“ на футболисти за уредени мачове в няколко европейски държави, завършили с куп отстранени играчи.

- Добра работа ли свършихте в България?

- Да, работихме много добре и лесно с вашето Министерство на вътрешните работи, както и с футболния ви съюз. Чакаме резултати дали са събрани доказателства по случаите.

- Как се стигна до обиски и задържане на играчи? Как става подаването на сигнали за уговорени мачове до местните федерации?

- Следим пазарите на залози в Европа и, когато има съмнителни движения на пари или нещо друго неестествено, получаваме доклади от букмейкърски компании. По тях УЕФА подлага на проверка двубоите. Формулираме сигнала и го изпращаме в съответната федерация, а оттам той отива в полицията, която започва да разследва.

- Очаквате ли наказания за български играчи? И може ли те да не са само дисциплинарни във футбола, а и да се стигне до дела в граждански съд?

- Това зависи от законодателството на държавата. България има закон с срещу уредените спортни състезания и би могло да има съдебни действия. Последните акции в Латвия и Естония доведоха до общо 34 тежки санкции (б.а. – 8 латвийци и 26 естонци бяха извадени от футбола до живот), но нищо повече. Там престъпления от този род не се преследва от наказателния кодекс.

- Само футболисти ли могат да бъдат наказани?

- Не, по тези сигнали е възможно да пострадат и клубове. Няма да се колебаем в решенията си, стига да има доказателства. Важно е да се уточни – ако БФС накаже състезател или клуб, ФИФА ще разшири санкцията за целия свят. Ако играч бъде спрян от футбола за година, две или завинаги, той няма да може да играе никъде, не само в България.

- Проблемна ли е България в това отношение? Знаем, че сигналите за съмнителни мачове у нас са намалели двойно в сравнение с 2013-а.

- Проблеми има навсякъде, но не трябва да се мисли, че целият футбол е заразен. Не всеки мач е уреден. А и специално България направи много усилия в тази битка за последните две години. Но с тези, които манипулират двубои, ще се борим безкомпромисно. Ако има виновни, нека бъдат сурово наказани, за да знаят всички: Внимавайте, иначе ви чака същото!

 

TrafficNews.bg