Боряна Калейн и Катрин Тасева ще представят България при жените на Европейското първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 26 до 29 ноември в Киев (Украйна). Това показват публикуваните днес поименни заявки за шампионата на Стария континент.

При девойките в индивидуалната надпревара за участие са записани Ева Брезалиева и Стилияна Николова, а резерва е Радина Томова.

Националният ансамбъл е заявен в състав от 6 състезателки - Симона Дянкова, Натали Гигова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова.

27 федерации са потвърдили участие в шампионата. В индивидуалната надпревара при жените ще играят 28 състезателки. В отсъствието на Русия се очаква интересна и оспорвана битка за титлата в многобоя. За призовите места основни конкуренти на българките ще бъдат Арзу Джалилова и Зохра Агамирова (Азербайджан), Алина Харнаско и Анастасия Салос (Беларус), Никол Зеликман и Линой Ашрам (Израел), Александра Аджурджукулезе и Милена Балдасари (Италия). Надеждите на страната домакин са свързани с Виктория Оноприенко и Влада Николченко.

В индивидуалната надпревара при девойките са заявени 76 гимнастички.

При ансамблите 9 състава ще спорят за отличията, като освен България, за медалите ще се борят още тимовете на Азербайджан, Беларус, Естония, Франция, Израел, Италия, Турция и домакина Украйна.

Заради пандемията от Ковид-19 тази година европейското първенство няма да бъде квалификация за Олимпийските игри догодина в Токио