Българските състезателки и треньори от украинския волейболен шампион Прометей се завърнаха в България в понеделник, научи TrafficNews

Това е станало веднага след спечелването на Купата на страната. В неделя Прометей спечели за втори пореден път Купата на Украйна след 3:0 срещу Химик. 

Отборът е наричан БГ Прометей, защото тимът е воден от пловдивчанинът Иван Петков, негов помощник е Николай Касабов. 

От волейболистките в отбора са три националки - Нася Димитрова, пловдивчанката Жана Тодорова и Лора Китипова. 

Прометей е трябвало да замине на лагер в Турция през следващата седмица. 

Иван Петков постигна исторически неща с отбора, като го направи шампион за първи път през миналия сезон и го изведе до две Купи и две Суперкупи. През този сезон Прометей се класира и за исторически първи път в групите на Шампионската лига. 

„На родна земя сме всички. Добре сме. Но сме в шок!  Още не можем да го осъзнаем. Трудно ми е да коментирам. В България сме по щастливо стечение на обстоятелства. Имахме няколко дни почивка. Тъй като планирахме лагер в Турция, решихме да ги използваме, за да се приберем в къщи. Изобщо не сме предполагали, че може да се стигне до такава развръзка. До последно се играеха мачове във волейболния шампионат. Даже за днес бяха планирани срещи. Всички сме в шок още от събитията. Тежко ни е, въртим телефони, опитваме се да се свържем с други колеги. Просто не допускахме, че може да се стигне до военни действия. Благодарни сме, че сме на родна земя“, заяви Иван Петков. 

В Украйна блокиран остава друг български треньор Владимир Орлов, който беше доскоро наставник на женския национален отбор на страната.