Българският младежки национален отбор шпага се класира на 14 място на световното първенство по фехтовка, което приключи днес в Пловдив. Васил Ивакимов, Алекс Костадинов, Рахим Рашайда и Радослав Стойчев се включиха в надпреварата от втория кръг, в който победиха отбора на Германия с 43:42.

В следващата среща, за място сред най-добрите осем, българите отстъпиха пред силния тим на Унгария с 34:45. В двубоя за разпределение на местата от 9 до 16 фехтовачите ни отстъпиха пред Казахстан след оспорвана игра с 43:45. В срещата за местата от 13 до 16 Ивакимов, Костадинов, Рашайда и Стойчев победиха Украйна с 45:40, а в последния си двубой, за 13-14 място, загубиха от Франция след изключително динамична и изпълнена с обрати среща с 32:33, като завършиха състезанието на 14 място от 48 отбора.

При девойките Михаела Стефанова, Александра Сучкова, Виктория Велиславова и Рая Ягова се класираха на 31 място от 36 тима в отборната надпревара на шпага девойки. В първия кръг от елиминациите те победиха тима на Нова Зеландия с 45:37. В следващата среща, за място сред най-добрите 16, фехтовачките ни отстъпиха пред Узбекистан с 31:45 и се наредиха на 31 място в крайното класиране.

Страхотни! Българките на сабя спечелиха исторически медал на Световното по фехтовка в ПловдивКалина Атанасова, Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова написаха нова страница в историята на българската фехтовка