България записа летящ страт в Лигата на нациите при повторния дебют на италианеца Силвано Пранди начело на родните волейболисти. Трикольжрите удариха Канада с 3:1 (25:20, 26:24, 19:25, 25:17) в първия си мач от турнира в Група 2 от първия уикенд, игран пред около 1600 зрители в зала "Аконкагуа Арена" в аржентинския град Мендоса. Тази нощ ще бъде втората среща за деня между домакините от Аржентина и дебютанта Португалия. Утре (2 юни) българските "лъвове" ще изиграят втората си среща на турнира срещу "гаучосите" от 03,10 часа през нощта българско време.

Страхотен мач за българския тим изигра Николай Учиков, който бе над всички и заби 27 точки (4 блока и 61% ефективност в атака) за победата. За "кленовите листа" Шарън Върнън-Евънс реализира 22 точки (3 блока, 1 ас и 50% ефективност в атака), но и това не помогна за успеха.

Няма как да не съм доволен, че започнахме с победа участието си в Лигата. Спечелихме срещу един много добър отбор и това ме прави щастлив. Поздравявам момчетата и феновете, които ни стискаха палци пред телевизионния екран. Същевременно обаче си давам сметка, че и двата тима допуснаха много грешки, което е нормално за тази фаза на турнира. В подобни срещи е победител този, който направи по-малко грешки. Видяха се хубави неща, но имаме и много за подобряване. Надявам се в следващите мачове това да се случи и да бъдем по-убедителни. Сега ни чака мач с домакина на турнира Аржентина и целта ни е да се представим по най-добрия начин, сподели Пранди

КАНАДА - БЪЛГАРИЯ 1:3 (20:25, 24:26, 25:19, 17:25)
КАНАДА: Брет Уолш 3, Шарън Върнън-Евънс 22, Джон Перин 6, Стивън Маар 6, Грейъм Виграс 13, Артур Шварц 7 - Стивън Маршъл-либеро (Райън Склейтър, Джейсън Дероко 1, Ерик Льопки 3)
Старши треньор: ГЛЕН ХОУГ
БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов 3, Николай Учиков 27, Валентин Братоев 1, Тодор Скримов 10, Светослав Гоцев 6, Алекс Грозданов 9 - Мартин Иванов-либеро (Николай Пенчев 4, Георги Братоев, Розалин Пенчев 6, Красимир Георгиев)
Старши треньор: СИЛВАНО ПРАНДИ.