Ансамбълът на България няма да участва на Световната купа по художествена гимнастика в Атина, обяви президентът на БФХГ Илияна Раева. Надпреварата е от 18 до 20 март, но две от основните състезателки са със счупен крак.

"С ансамбъла се работи много, но Весела Димитрова все още не иска да ги показва, защото не са във форма. Две от основните състезателки счупиха крак - първо Елена Георгиева, след това Камелия Петрова", каза Раева.

"След като влязоха част от резервите, в момента имаме две много болни в "Спортпалас" във Варна, молим се да не пламне целият ансамбъл. Така че непрекъснато влизат резерви, които все още не могат да се адаптират към тези много сложни композиции. Няма да пътуваме в Атина на Световната купа. Весела е категорична, че докато не се изчистят двете композиции, няма да ходим никъде, така че може би първото ни участие ще бъде в Марбея", добави Раева.

Към ансамбъла се включи и София Иванова, която до момента беше индивидуална състезателка.

"Аз лично много съжалявам, защото София вървеше изключително силна като индивидуалистка, много нестандартна, много зрелищна, с много трудни съчетания", каза още президентът на БФХГ.

Илияна Раева присъства днес на откритата тренировка на националния отбор индивидуално жени в "Арена Армеец".

Седем гимнастички показаха пред публика композициите си за новия сезон - Боряна Калейн, Татяна Воложанина, Стилияна Николова, Радина Томова, Ева Брезалиева, Лъчезара Пекова и Магдалина Миневска.

"Има много върху какво да се работи, не успяха да покажат формата, в която се намират в момента, защото се намират в по-добра форма от това, което показаха днес. Една много голяма стъпка е направена напред. Надявам се на следващото контролно да бъдат още по-добре. Работи се страшно много, от сутрин до късно вечер. Опитваме се да се приспособяваме възможно най-бързо към новия правилник. Надявам се да виждате коренната разлика от предишния правилник. Опитваме се да налагаме и нови състезателки до Олимпиадата, трябва да наложим още поне две гимнастички освен Татяна Воложанина и Боряна Калейн. Виждате колко е динамично времето, същото е и в залата по художествена гимнастика", каза Илиана Раева.

Все още не е ясно кога ще бъде първото официално състезание за ансамбъла. Има вероятност да е Гран при на Марбея (Испания) от 25 до 27 март. Пред родна публика отборът ще играе на Световната купа в София от 8 до 10 април.