Пловдивският спорт отново успява да е на много високо ниво и през последните 10 години. Traffic News реши да стартира рубрика, в която ще Ви представи спортните герои на Пловдив. В "Спортните герои на Пловдив" ще Ви представим спортистите, които прославят Пловдив в България и в чужбина. Както популярни имена така и спортисти, които тепърва показват сериозни надежди за бъдещето с постиженията си. 

Владислав Терзиев е една от големите надежди в българското плуване. Влади постигна няколко национални рекорда на 50 и 100 метра гръб. Терзиев започва кариерата си в "Младост" 91, а сега в ПК "Пловдив" 2019. Негов треньор е Славяна Раденкова. Пловдивският плувец в момента учи в Националната спортна академия за треньор по плуване. Пловдивският плувец даде интервю пред Traffic News няколко дни преди турнира в Бургас - Гран При, който е и олимпийска квалификация. Пловдивчанинът ще плува във финала на 50 метра гръб днес след 16:30ч.

- Как се запали по плуването?

- Имахме близко семейство, чийто дете плуваше при госпожа Раденкова. От малък ме беше страх от водата и нашите решиха да се запишат на плуване и да приключи този страха. На мен ми харесва и така се запалих. В началото започнах с по един-два пъти в седмицата. Започнах да го практикувам все по-често. Хареса ми много и така се запалих.

- Постигна няколко национални рекорди да ни разкажеш за тях? 

- Две на малък басейн, един на голям басейн, на големият басейн, след като поставих рекорда си подобрих моя личен. На голям басейн 50 метра гръб, а на малък 100 метра гръб. Любимата ми дисциплина е 100 метра гръб.

- Как съчетаваш тренировките и ученето в НСА?

- В момента съм на индивидуален план, за да мога да продължа да тренирам. За цялата година имам два месеца лекции в София. Там се опитвам да плувам, когато съм свободен. Сутринта ставам закусвам, отивам на тренировка след плувната тренировка имаме и суха - дали фитнес или в зала без тежести всеки ден е различно, следобед съм пак тренировка така преминава деня ми. 

- Смяташ ли след края на кариерата ти да станеш треньор по плуване? 

- Да, харесва ми да съм треньор. Понякога тренирам и малки деца. След време като спра да плувам защо не.

- Кои са твоите идоли в плуването?

- В световен мащаб Майкъл Фелпс и в момента Кейлъб Дресел. Също така и Райън Лохте. В България е Петър Стойчев.

- Как виждаш плуването в България? 

- В момента плуването в България се развива с огромни крачки, до преди няколко години само Антъни Иванов и Любомир Епитропов бяха единствените надежди за олимпийски игри. Вече имаме Йосиф Миладинов, Йордан Янчев, Калоян Лефтеров, Габриела Георгиева, Светлозар Николов, Диана Петкова. Българското плуване има добро бъдеще. 

- Няколко думи и за твоя клуб ПК "Пловдив" 2019.

- Сплотен отбор, всички се подкрепяме независимо в какви отношения сме. Целият отбор подкрепя състезателите. Подкрепяме се дори и да някой да не плува добре. Казваме му да продължава напред и в следващото състезание ще се получи. Моята треньорка Славяна Раденкова ми е помогнала не веднъж. Започнах да тренирам при нея преди 13 години. Когато съм имал колебание дали да продължа се намесва. Казва ми, че ще имам успехи и за в бъдеще. Подкрепя своите състезатели. 

- За съжаление спря строителството на басейн "Младост". Какви са условията и как успеят да се разберат за коридорите трите клуба? 

- Искахме да имаме басейн, но повечето хора не очаквахме да бъде построен. Треньорите успяват да се разберат за коридорите и кой кога да плува. Условията не са един от най-добрите в България, но има ли желание има и начин. Ако състезателите не се раздават на максимум ако ще и в най-хубавата басейн да е няма как да стане ако няма желание и воля.

- Какви са басейните в другите градове? 

- В момента тренирам във Варна (б.а. - преди състезанието в Бургас този уикенд) басейнът във Варна е един от най-хубавите басейни в България. Този в Бургас е много нов и модерен басейн от световна класа, има много пространство. Той е много голям има и въздух. Това е от голямо значение за нас плувците. Благоевград също има много добър басейн. Надявам се и в Пловдив да имаме такъв басейн.

- Какво ти предстои и какви са твоите очаквания? 

- В момента тренирам във Варна в края на тази седмица имам състезание в Бургас. Този път ще бъде на 50 метров басейн. Очакванията ми са да подобря времената. Искам до края на годината да подобря времената и да се приближа максимално до норматив за Световното през 2021г. Моите цели са да участва на световни и европейски първенства. 

- Ще стане ли плуването професия за теб?

- Плуването за мен е основната цел в момента. Надявам се да успея да се класирам за европейски, световни първенства и на Олимпиадата. Времето ще покаже. 

- Колко си близо до нормативите? 

- За норматива за малък басейн на 50 метра съм на половин секунда. На 100 метра съм на секунда и три десети. Надявам се до края на другата година да се доближа и да ги направя.

- Как ти се отрази изолацията? 

- В началото не ми беше проблем, защото си и починах, но след една-две седмици започна да ми става неприятно. Не можех да стоя само вкъщи, не се чувствах добре. След като мина извънредната ситуация не бях толкова надъхан да продължа да плувам, но когато усетих състезателния дух на републиканското, отново си върнах увереността и емоцията от плуването. 

- Колко медала си спечелил и кой беше първият ти медал?

- Не си броя медалите. Не обичам да си правя статистики. Плувам, раздавам се максимално. Първият медал го помня, бях на около 8 години на турнир в Пловдив. Треньорката ми каза да се пусна да видя какво ще е. Да видя на какво съм способен и тогава взех първия си медал.

- Какво ще кажеш на бъдещите плувци? 

Насила нищо не става, ако искат да се занимават с плуването нека се раздават. Няма как да постигат успехи без трудности. Трябва да го направят с желание, а не да го правят насила. Когато изпитваш удоволствие от плуването тогава нещата се получават.

- Мислиш ли да продължиш образованието си в чужбина? 

- Преди мислех, но се отказах и реших да остана в България.

- Каква е другата ти страст освен плуването и тренирал ли си друг спорт? 

- В началото първи - втори клас исках да започна да играя футбол. Футболът е моят любим спорт. Не се получиха нещата и в същото време започнах да плувам и плуването надделя. Фен съм на Локомотив Пловдив, Манчестър Юнайтед и Спартак Москва. Обичам да излизам с приятели, да играя видео игри. Харесва ми баскетбола и футбола, но не ги практикувам може да се случи някаква контузия и не рискувам.

- Какви са твоите мечти и какво ще си пожелаеш? 

- В момента не мечтая толкова много. Гледам плуването и университета, не гледам толкова в бъдещето. Пожелавам си да не губя хъса към плуването, да продължа да тренирам и да покрия норматив за световното 2021 за малък басейн

Снимки: sportsgallery.eu