Локомотив Пд посреща Славия днес от 18.45 часа на Лаута в първия от петте мача в плейофите на първата шестица на efbet Лига. Черно-белите имат отлична изходна позиция и стартират от второ място решителните битки за разпределението на призовите места. И ако първото вече е запазено за Лудогорец, има поне четири отбора кандидати за сребърните и бронзовите медали. Локо е един от тях и шансове му са огромни, предвид класата и формата, която демонстрира тимът на Акрапович. В същото време черно-белите са в отлична позиция и за финал и спечелване на втора поредна Купа на България. В първия полуфинал те победиха Левски с 2:0 на Лаута и чакат реванша във вторник.

Прокрадват се мнения, че пловдивчани може да не играят с пълни сили тази вечер, за да пазят сили за сблъсъка на Герена само 3 дни по-късно. Това би било огромна грешка. Вероятно тимът на Бруно Акрапович за втора поредна година ще играе в евротурнирите, тъй като по всичко личи, че ще си осигури поне бараж за Лига Европа /на теория такъв е възможен и срещу Ботев Пд/, а далеч по-логично изглежда да спечели директна квота чрез Купата или класирането си в тройката на първенството. Малка е вероятността Локомотив да падне от двата стола на земята, но теоретично съществува. Именно затова не бива да има отпускане на нито един от двата фронта.

В днешния мач на Лаута ще се изправят двата отбора, регистрирали най-голям подем през настоящия сезон в родния футболен елит. Този на Локо дори започна още през миналия със спечелването на Купата на страната. Евентуална загуба от Славия не само ще влоши шансовете на Локо за медали, но и ще вкара белите в играта за призовите места. Победа на домакините пък ще намали бройката на кандидадите за отличия от 4 на 3. След мача със Славия Локо има гостуване на Лудогорец, домакинство на Берое, домакинство на ЦСКА и гостуване на Левски. В момента Локо е втори с 50 точки, колкото има и ЦСКА, Левски е с 49, Славия с 45, Берое с 43.

БФС постанови при равни точки между два от отборите да се гледат показателите им само в редовния сезон, тъй като плейофите бяха намалени от 10 на 5 и ще има само един домакин в отделните срещи между 6-те тима. Това означава, че Локо ще има предимство пред ЦСКА /1:0 на Лаута и 1:1 на Армията/, но не и пред Левски /0:0 на Лаута и 0:1 на Герена/. Сините са с точка назад, но имат възможност да се намесят решително в тройката при успех утре в дербито срещу ЦСКА. Това още повече навежда на мисълта, че Локо не бива да губи пара срещу Славия и трябва с всички сили да държи позициите си в първенството.

Черно-белите са един от двата най-добри отбора в момента у нас заедно с Лудогорец. Несъмнено тимът на Акрапович вече притежава опита, класата и възможностите да постигне и двете големи възможни цели - медали и Купата на България. Дори и след дългото прекъсване заради пандемията отборът показа много солидна игра, особено в първия полуфинал срещу Левски. Затова с пълно право може да претендира и за Купата, и за отличията в първенството, без да жертва едното или другото.