20-годишният Венцислав Манчовски, който  пожела мажоритарния пакет акции на футболния "Левски", не за първи път влиза в полезрението на медиите. Днес той изказва готовността си ценните книжа да преминат при него, а той от своя страна да предоставя на клуба 80% от годишните приходи на фирмата си.

"Декларирам готовността си за стабилизиране на футболния клуб", се казва в писмото. По-нататък в него младежът гарантира, че ще разреши финансовите проблеми в клуба за около 2-3 месеца.

Кой е Венцислав Манчовски?

Младият предприемач се прочу покрай скандал под тепетата отпреди година и половина.  Тогава "сдружение" се опита да организира мащабен концерт в Пловдив, с уж благотворителна цел. Младежи изтъкваха, че мероприятието се провежда под патронажа на ЮНЕСКО и дори представиха документ за това - подписан и подпечатан от Манчовски, който се бе представил за Главен секретар на комисията в България. След щателна проверка на председателя на Общински съвет Савина Петкова се оказа, че всички референции на организацията са фалшиви. 

Обявеното партньорство с Народното събрание и патронажът на председателят Цвета Караянчева се оказаха пълна измишльотина, а писмото, с което комисията на ЮНЕСКО подкрепя събитието и дори го финансира с 15 000 лева, е пълен фалшификат. Тогава пловдивчаните Илия Ангелов, Диян Михайлов/Димитров и Теофил Кирилов, представящи се за членове на сдружение "Всички заедно за една кауза" обвиниха именно Манчовски за това, че им бил изпратил фалшиви документи. 

Самият младеж се представи като член на ЮНЕСКО. В разговор с наш репортер тогава той уточни, че към момента той е част от  Национален научно-експедиционен клуб Юнеско, след което няколкократно смени версията си. В крайна сметка се оказа, че Манчовски е бил в клуба по 6-месечна стажантска програма. След като е получил документа, Калчев е издал заповед за прекратяване на стажа с мотив „злоупотреба“. Впоследствие се оказало, че печатът върху скандалния документ е изчезнал от склада, където бил съхраняван. 

треба“. Впоследствие се оказало, че печатът върху скандалния документ е изчезнал от склада, където бил съхраняван. 

Наследниците на Остап Бендер в Пловдив събират пари за понита с фалшив концерт

Фирмата "Жи-пи-груп България" ЕООД - с 4-месечна история и капитал от 10 лв. 

Изпълнителният директор на „Жи-Пи-Груп  България” е и едноличен собственик на капитала в дружеството. Справка в Търговския регистър показва, че фирмата е била регистрирана преди броени месеци - на 14 януари 2020-та година, със скромния капитал от 10 лв. Предметът на дейност обаче не е строителство, а маркетинг, търговия и консултантски услуги, както и всякакви дейности, които не са забранени със закон.

„В момента фирмата е с близо 1 400 000 лв. печалба. Едната ми фирма се занимава със строителство на територията на ЕС, другата - с маркетинг”, обясни Манчовски разминаването в Търговския регистър пред наш репортер. Младежът допълни, че от 2 години бил в предприемаческия бизнес, а новорегистрираната фирма се занимавала предимно с европейско строителство.

По-нататък в разговора ни Манчовски уточни, че печалбата от 1 400 000 лв. била за първото четиримесечие. На въпрос каква печалба очаква до края на годината, младежът не даде категоричен отговор. Той обаче заяви, че прогнозите са добри и отново повтори намеренията си за възстановяването на Левски, описани в писмото.

Манчовски заяви, че управлява и други фирми, но отказа да коментира дейността им. Той отказа да коментира в детайли и до каква степен е запознат с финансовите нужди на клуба, каква печалба очаква да бъде реализирана от фирмата му годишно и дали 80% от нея биха задоволили потребностите на "Левски".

„Запознат съм със състоянието на клуба от това, което съм чел и това, което са ми предоставили институциите като информация. Никой не мисли за това, че на тези хора им трябват заплати и осигуровки”, каза той. Но не отговори категорично дали е запознат с размера на възнагражденията в клуба. Манчовски обясни, че към момента имал представа за 65% от ситуацията, като тепърва щяла да му се изяснява пълната картинка. 

Той коментира и случая отпреди три години

"Има решение на прокуратурата, лично аз съм я информирал. Хората, които са писали моето име в тези документи, бяха осъдени. Не смятам, че трябва да се коментира", заяви той.

От пресцентъра на ФК "Левски" потвърдиха, че Павел Колев е провел разговор с Манчовски, а заявените намерения изцяло отговарят на описаните в писмото до медиите.