Световният вицешампион Хърватия не допусна отпадане още в групите на Евро 2020 и се класира за осминафиналите. Хърватите надиграха с 3:1 Шотландия в Глазгоу. 

В 17-та минута Иван Перишич изработи гола на хърватите, той се пребори добре за топката подаде към Никола Влашич, който откри. 

В 42-та минута домакините изравниха. След лошо избита точка от страна на Домагой Вида тя достигна до Калъм МакГрегър, който с хубав удар от дъгата на пеналта изравни. Това равенството изхвърляше и двата отбора. 

Хърватите обаче не позволиха да отпаднат още в групите. В 62-та минута тяхната звезда Лука Модрич вкара един от най-красивите голове на шампионата, след като с външен прати топката неспасяемо в мрежата на шотландците.

Крайното 3:1 оформи Иван Перишич в 77-та минута, когато след центриране на Модрич Иван Перишич успя да засече с глава и реализира трети гол за хърватите. 

Хърватия завърши на второто място с четири точки и продължи към осминафиналите, а Шотландия е на последното място без точка и отпадна от турнира.

На осминафиналите Хърватия ще играе с втория отбор от група Е, в момента там е Словакия, но утре ще се изиграят последните мачове в групата. Двубоят ще се играе в Копенхаген на 28 юни.