Ако преди 12 месеца някой бе казал, че в края на 2019 година Локо ще е в Топ 3, а Ботев ще се мъчи във втората осмица, едва ли щяха да се намерят хора, които да повярват. В началото жълто-черните продължаваха да бъдат сред законодателите в родния шампионат, а черно-белите търсеха себе си под ръководството на „физкултурника” Бруно Акрапович. Финалът за Купата на България показа нагледно как само един мач е в състояние да преобърне съдби.

Всъщност този финал е основното, с което ще запомни годината  пловдивския футбол. За пръв път в историята Локо и Ботев спореха за ценния трофей, а 25 000 фенове от Пловдив напълниха националния стадион – публика, за каквато си мечтаят Левски и ЦСКА, да не говорим за националния отбор. Победата с 1:0 изстреля отбора от Лаута като с катапулт и предизвика неочаквани сътресения при канарчетата, които основателно или не, бяха считани за абсолютни фаворити. Ролята на такива им изигра лоша шега и наля олово в краката им, докато умният отбор на Локо се възползва от нея по най-добрия възможен начин.

Случилото се след това беляза една година на обрати и противоречия за двата пловдивски тима, но като цяло всичко е добре, когато завършва добре. Така че от тази гледна точка – Коледата е весела и за Локо и за Ботев, защото и за двата тима краят на 2019-а беше изцяло положителен.

След спечеления финал през май Локо стремително тръгна нагоре, а Акрапович за броени месеци измина пътя от „разпни го” до „осанна” и се превърна в един от най-уважаваните и признати специалисти на родната футболна сцена. Черно-белите се изградиха като изключително труден за побеждаване отбор, а „защитният Бруно” трансформира тима в най-резултатният в efbet Лига. Триумфът за Купата и последвалото отлично начало на сезона допринесе и за така важната промяна в манталитета на Локо, който успешно се надиграваше с най-добрите отбори у нас, включително хегемона Лудогорец. Всичко това – със сравнително скромна, но далновидна и точна селекция и не без особените заслуги на капитана Димитър Илиев, който се превърна в основния двигател на подема на черно-белите. Локо зимува на трето място в класирането и има всички шансове да се бори за медалите, ако продължи възхода си и се възползва от продължаващите колебания на Левски и ЦСКА. Всъщност мястото на смърфовете в тройката изглежда напълно логично на фона на футбола, който показват до момента – едва ли някой ще отрече, че черно-белите са един от най-обиграните отбори в елита на настоящия етап. Благодарение на търпението, което  може да свърши чудеса, но много хора не го разбират.

В Ботев такова не бе проявено два пъти през годината и това доведе до катаклизми. И докато в първия случай уволнението на Николай Киров след загубата за Купата предизвика много спорове, във втория се оказа печеливш ход. Мачове наред специалистът с богата визитка Желко Петрович се проваляше и се оправдаваше с късата пейка и липсата на качествени играчи. Със същия потенциал наследникът му Ферарио Спасов извади жълто-черните от дъното и навърза седем поредни победи в края на календарната година, които изведоха канарчетата до прага на първата шестица. Барометърът на отбора Тодор Неделев си върна познатата форма след летаргията при Петрович, а жълто-черните отново напипаха онзи раздвижен, контраатакуващ стил, който винаги е бил запазената им марка. Макар и все още далеч от класата на предшествениците им от знаменити поколения в миналото, канарчетата намериха верния тон и завършиха годината по възможно най-позитивния начин, с отлични изходни позиции за атака на шестицата – само на точка от шестия Черно море. Закономерно това доведе и до постоянен договор с треньора Ферарио Спасов, който предстои да бъде подписан официално.

Предстои да видим каква ще а свършат двата пловдивски гранда през зимната пауза и каква селекция ще направят. Дали Локо ще продаде играчи, дали Неделев ще си тръгне от Ботев и ще замине за чужбина. По ирония на съдбата Ботев и Локо започват пролетния полусезон с мач помежду си в Коматево в средата на февруари. И по всяка вероятност ще гледаме още пловдивски дербита напролет. В първата шестица, а защо не и отново на финала за Купата на България?!