Тълпа британски фенове окупира столичната улица „Витоша”още по обяд, наливайки се с бира в очакване на футболния мач между България и Англия от 21,45 ч. тази вечер, видя екип на TrafficNews. Всички заведения от двете страни на улицата, превърната в най-голямата пешеходна  зона в столицата, са пълни със запалянковци от Острова, които пият и пеят.  Те са опънали флагове с английския кръст по стените на кафенетата, а дори и върху плочките.

„В София е супер, красиво, евтино, пълно е с готини мадами. Само ченгетата ви са много напрегнати, все едно сме гангстери”, заяви пред TrafficNews 23-годишният Питър, който идва от Манчестър с още четирима приятели. От цялата компания той изглежда най-трезвен, макар наоколо да има цяла купчина празни кенчета с пиво.

Докато разговаряме наблизо настава суматоха, започва бой между англичаните. Хвърчат чаши, няколко маси са обърнати. Полицията, която патрулира наоколо се втурва да ги разтървава. Скоро пристига и линейка, защото един от участниците в мелето е пострадал. После става ясно, че фенове на "Брайтън" и "Кристъл Палас” първо са се скарали, а после са започнали да се замерят със столове.

Още около 17 часа повече запалянковци са пияни като кирки и нямат сили за агресия. Имат сили обаче да пеят и подготвят репертоара за мача довечера на стадион „Васил Левски”. Запалянковците се забавляваха по крайно нетипичен начин - младо момче беше провесено с главата надолу, а двама негови приятели го държаха за краката докато той се наливаше с бира през сламка.

Вече се знае, че 3400 английски фенове имат билети за мача. Оказва се обаче, че в София са дошли много повече. Някои се надяват да успеят да намерят начин да се уредят с билети, а други са откровени, че просто са дошли заради купона и не им пука дали ше видят на живо избраниците на треньора на „Трите лъва” Гарет Саутгейт.

„Ако стане някаква беля, най-вероятно ще е заради много пиене. Има обаче и откровени хулигани, които имат забрана да ходят на стадионите във Великобритания. Сега обаче видяхме някои от тях да се мотаят в София. Чухме, че пак те са участвали в боя с полицията в Прага миналия петък”, обяснява 54-годишният Малкълм, Той е скрил голямото си шкембе под фланелка на английските национали и признава, че не е срещнал никакво враждебно отношение, докато е в българската столица.

Не е чул и за случая с починалия британец, който бил закаран в безпомощно състояние в „Пирогов”, където започнал да буйства, а после издъхнал на път за ареста. Знае, че в неделя вечер на няколко места англичани са се спречкали с българи, но в повечето случаи причината са изпитите бири, отколкото специално отношение към гостите от Острова.

„Дали се боим от прояви на расизъм в София? При нас черните са на терена, на трибуните в чужбина повечето сме бели”, обръща го на майтап друг завит в британския флаг запалянко по повод тайните агенти на трибуните на стадион „Васил Левски”, които ще слухтят дали българските запалянковци отправят расистки обиди към отбора на гостите.  

После се заема да крещи все едно мачът вече е започнал. Гонки с тротинетки се оказа другото любимо развлечение за британците, когато им омръзне да се наливат. 

Иначе от малкото трезви до много пияни английски фенове са единодушни в едно: „Довечера Англия ще попилее българите и ще си осигури участие на Евро 2020, където ще натрие носа на французи, германци и испанци”.