Концесията на стадион "Христо Ботев" бе развалена по взаимно съгласие след решение на Общинския съвет преди броени минути. 37 съветници гласуваха "за", осем се въздържаха, а един бе "против". По време на дебата присъстваха около 50-тина фена на Локомотив Пловдив, които изразиха своето становище, че концесията не бива да се разваля в този си вид, тъй като е в ущърб на Общината. Те поискаха  решението да се отложи и да се потърси друг вариант за прекратяването й. 

Тяхното мнение бе споделено от общинските съветници Георги Величков и Йордан Иванов. Величков заяви, че ако държавата строи "Христо Ботев", то трябва да се помогне сериозно и на другия пловдивски гранд Локомотив Пловдив, като се изгради козирка и се реконструират трибуните,а и стадионът като цяло.

Евелин Парасков от Съюз за Пловдив коментира, че в момента не се гледа инвестицията в довършване, а развалянето на концесията, което е наложително, тъй като тя е вредна както за Общината, така и за клуба. 

Николай Радев от БСП също заяви, че тази концесия няма как да бъде реализирана. Той обаче имаше сериозни упреци към градската управа защо до този момент, предвид това решение, не са входирали програма за управление на спортните бази. Той обърна внимание на незавидното състояние на цялата спортна инфраструктура на Пловдив. В крайна сметка концесията бе прекратена. 

Феновете на Локо Пловдив изразиха своето възмущение от решението на Общинския съвет и обясниха, че те не са против тя да бъде развалена, но не и по този начин.  Те ще поискат ясни отговори какво се случва с останалата спортна инфраструктура от Общината и бяха категорични, че ако не получат ясни отговори, ще излязат стачкуват.

Припомняме, че концесионерът в лицето на Ботев Пловдив е превел по банкова сметка гаранции за обезпечаването на задължението в общ размер от 482 хиляди лева. Общата инвестиция направена от футболния клуб за стадион „Христо Ботев” се оценяват на 6 576 500 лева според независим оценител. Неплатените концесионни такси на футболния клуб към градската хазна са около 350 хил. лева, които ще бъдат прихванати от банковите гаранции, пише още в проекторешението.

С това решение на практика държавата и Община Пловдив ще имат възможност да започнат процедурите по строителството на стадион „Христо Ботев” още след Нова година.

Това обаче едва ли ще стане преди лятото на 2020 година. В Републиканския бюджет не са предвидени  средства , както и за спортната база на Локомотив. Възможно е само част от финансирането да бъде заложено в бюджета за 2020-а, като то може да бъде разделено в две години.

Не е ясно и дали държавата сама ще строи стадиона през някое от нейните звена. По-вероятно е парите да бъдат прехвърлени към Община Пловдив, която да проведе процедурите и да проведе обществена поръчка,а след това да проведе строителството.