Ръководството на Ботев Пловдив и това на Община Пловдив са се разбрали за развалянето на концесията на Колежа, като предложението ще бъде гласувано на 28 декември в Общинския съвет.

В предложението е видно, че всички пречки са изгладени, като прекратяването на концесията ще бъде по взаимно съгласие без претенции от двете страни. Концесионерът в лицето на Ботев Пловдив е превел по банкова сметка гаранции за обезпечаването на задължението в общ размер от 482 хиляди лева. Инвестициите, които са приети и вкарани в активите на Община Пловдив възлизат на 929 496 лева. Отделно общата инвестиция направена от футболния клуб за стадион „Христо Ботев” се оценяват на 6 576 500 лева според независим оценител. Неплатените концесионни такси на футболния клуб към градската хазна са около 350 хил. лева, които ще бъдат прихванати от банковите гаранции, пише още в проекторешението.

Ако бъде гласувано предложението, то държавата и Община Пловдив ще имат възможност да започнат процедурите по строителството на стадион „Христо Ботев” още след Нова година.

Това обаче едва ли ще стане преди лятото на 2020 година. През януари трябва да бъде гласуван Републиканския бюджет, като средствата трябва да бъдат заложени в него.  Освен за стадиона на Ботев, средства трябва да бъдат заделени и за спортната база на Локомотив. Възможно е само част от финансирането да бъде заложено в бюджета за 2020-а, като то може да бъде разделено в две години.

Не е ясно и дали държавата сама ще строи стадиона през някое от нейните звена. По-вероятно е парите да бъдат прехвърлени към Община Пловдив, която да проведе процедурите и да проведе обществена поръчка,а след това да проведе строителството.

Държавата може да започне Колежа след Нова година, прекратяват концесията още декемвриОчаква се днес Ботев да внесе искането за развалянето на договора