Пловдивчанинът Ивайло Гоцев стои зад мащабната организация на боксовия двубой между Кубрат Пулев и Хюи Фюри на 27 октомври в зала Арена Армеец в София. Мачът е едно от спортните събития на годината за България и обещава да се превърне в неповторимо шоу, тъй като ще определи официалния претендент за пояса на Антъни Джошуа във версия Международна боксова федерация IBF. Пътят на Ивайло Гоцев е жив пример за това как се сбъдва американската мечта. Пловдивчанинът, роден през 1968 година, от 33 години живее отвъд океан и любовта му към ръкавиците го издигна до най-високите нива на бизнеса, наречен професионален бокс. Той е основател на промоутърската компания Епик Спортс Ентъртейнмънт и спечели търга за двубоя между Кобрата и Фюри. А след оттеглянето на Пулев от германските промоутъри от Зауерланд, изцяло пое делата му. За живота и кариерата си, за срещата си с Кубрат, за работата си с 9 световни шампиона в профибокса и за предстоящия сблъсък на ринга Ивайло Гоцев разказва в специално интервю за TrafficNews.bg:

- Г-н Гоцев, как се запалихте по бокса?

Роден съм на стотина крачки от Римския стадион. Навремето имаше селекционери по училищата, които търсеха кадри за различните спортове. Исках да бъда футболист, треньорът Кръстю Богатинов ме покани и аз с голямо желание отидох на Лаута. Качи ме директно в боксовата зала, аз помислих, че ще правим лицеви опори, спринтове и други упражнения за изпит. Припомних, че искам да тренирам футбол, но ме придумаха да стана боксьор, защото съм имал данни. Отказах категорично с мотива, че ще ми счупят носа. Тогава известният Петър Стойчев се опита да ме убеди, но не успя. След няколко месеца обаче се запалих по бокса покрай Том и Руди Джордаш от сериала „Богат-беден“, а после по кината се появи и първата серия на Роки. След като го гледах, изпих коктейл от сурови яйца и хукнах по Сахат тепе да тренирам. Веднага направих отново връзката на Лаута и така започнах. В 6-и клас се записах в спортна паралелка по бокс в у-ще „Георги Бенковски“.

- Как се разви кариерата ви след това?

Всъщност прекратих, защото майка ми замина да работи в Мароко, а аз отидох с нея. Тръпката обаче ми остана и провеждах улични боксови срещи със залагания – бях на 14-15 години. В Мароко и Алжир живяхме около 3 години. След това се прибрах и заминах обратно за Алжир, тъй като не исках да оставам в България – прецених, че тук няма да ме бъде. С майка ми решихме да емигрираме през Испания с еднопосочен билет до Лос Анджелис, закупен с помощта на познати там. Имахме една чисто нова лада, която решихме да я оставим за бакшиш да един много готин сервитьор в Испания – просто нямаше път назад и как да я върнем в България. През 1986 година, 18 годишен пристигнах в Лос Анджелис и от втория ден се хвърлих в работа, защото трябваше да изкарвам прехрана. Бях пълен със заряд, енергия, оптимизъм и нови виждания и идеи. Започнах в голяма строителна компания, която строеше къщи на светила като Шер и Арнолд Шварценегер. От обикновен работник стигнах до позицията на мениджър. През 1988 година пристигна и приятелката ми Мария, с която се познавахме още от 1 клас. Тя е настоящата ми съпруга и от нея имам две прекрасни дъщери. Тя не ме предаде когато и казах че ще емигрирам  – все пак всичко това ставаше по комунистическо време. По късно през 1988 година Лично убеждавах консула да й даде виза.

- Как успяхте да пробиете в боксовите среди в меката на този спорт – САЩ?

Първоначално продължих с бизнеса, макар че през 1986 година покрай появата на Майк Тайсън еуфорията беше голяма. Създадох собствена компания, която оперираше в Лос Анджелис и Хаваи, а междувременно през 1989 и 1992 година се родиха дъщерите ми. Иначе докато тренирах в Пловдив се запознах със светила като Сашо Христов, Ивайло Маринов, братовчедите Лесови и куп други. През 1988 година и 1992 година гледах по телевизията българските боксьори на олимпиадите в Сеул и Барселона. Тръпката ми продължаваше и обмислях идеята един ден да представлявам някои от тези наши боксьори. В Барселона, например, Тончо Тончев излезе срещу Златното момче на Америка Оскар де ла Оя и игра като равен. Тогава се реших. Прибрах се в Пловдив и потърсих връзка с наши боксьори, които да привлека да се бият в САЩ на професионалния ринг. Междувременно бях направил контакти с телевизия USA, която излъчваше професионален бокс, а в Америка бе пристигнала първата вълна от руски боксьори. Осъществихме връзката и се започна. Първият ми състезател като мениджър бе Димитър Добрев – Мутата – през 1993 година. Той остана непобеден  и спечели всички 11 срещи с нокаут. През 1994 година направих първата официална гала вечер на професионалния бокс в зала Универсиада в София. Вдигна се голям шум. Започнахме да пишем история. Подписах договори с Мутата, Мартин Кръстев, Тончо Тончев, Ивайло Маринов, Коко Семерджиев. Ивайло обаче така и не стигна до Америка, тъй като реши да си остане в България. Това бе началото на промоутърската ми кариера в бокса, който се превърна в моя активен бизнес.

- Работил сте  и с куп световни величия в бокса, включително световни шампиони в тежка категория…

След олимпийските игри в Атланта подписах договори с казахстанеца Василий Жиров и беларусина Сергей Ляхович. И двамата станаха световни шампиони съответно в полутежка и тежка категория. Ляхович победи Леймън Брюстър, който нанесе единствената загуба на Владимир Кличко преди пораженията му от Фюри и Джошуа. Беше среща на годината 2006. През 2000 година взех под крилото си узбека Мухамад Кадир Абдулаев – олимпийски шампион, и нигерийския кошмар Самюел Питър, който бе победен от Кобрата в София през декември 2016 година. С Питър направихме голямо развитие, той беше един от най-мощните шампиони за времената си. През 2005 година три пъти свали Кличко, но загуби със съдийско решение. След това победи Маскаев, който държеше пояса на WBC. От 2006 до 2012 година съм бил в щаба и на Александър Поветкин, помагал съм на Хасим Рахман, който нокаутира Ленъкс Люис, менажирал съм Джеймс Тони и Шанън Бригс. Питър, Ляхович, Бригс, Тони, Рахман, Поветкин – 6 световни шампиона в тежка категория. Работил съм и със звездата в средна категория Генади Головкин – бях с него при първата му титла – през август 2010 година. Работил съм и с други известни боксьори като например Стиви Джонстън, Джулиън Джаксън и редица топ боксьори – шампиони в по-долните категории.

- Как се стигна до съвместната ви работа с Кубрат Пулев?

През 2001 година бях на световното за аматьори в Белфаст да наблюдавам узбекистанския боксьор Руслан Чагаев. Кубрат Пулев участваше в категория до 91 кг – беше точно на 20 години. Запознах се с него, дори нямаше пълните килограми тогава. Погледнах го и още тогава предчувствах, че един ден ще работим заедно. 17 години по-късно това е факт. Поддържахме контакти, гледах го и на световното в Чикаго през 2007 година. Когато през 2008 година реши да става професионалист, предпочете германските промоутъри от Зауерланд, но беше въпрос на време да заработим заедно. Поддържахме връзка и сме си помагали на приятелски начала – със съвети и идеи. През тази година той скъса със Зауерланд, които не защитаваха в пълна степен интересите му. Сега с Кобрата сме заедно и аз съм негов официален промоутър и партньор.

- За какъв период е договорът ви с Кобрата?

Имаме договореност, а не договор. Ние сме братя българи, нито той ще ме гони за контракт, нито аз него. Всичко е на мъжка дума. Контрактите струват колкото хартията на която са написани. Аз не залагам на нея, а на отношенията. Ако няма отношение – няма нищо. В бокса е много важно да има екип, в който хората се разбират и който гледа и върви в една посока. В момента, в който хората тръгнат на различни страни – няма смисъл. Боксьорът е човек, който трябва да има подкрепа и да вярва в екипа си.

- Разкажете повече за структурата на компанията ви Епик Спортс Ентъртейнмънт!

Компанията е структурирана в Америка, централата е в Лас Вегас, имаме офис и в Чикаго, където уредихме срещи на Тервел Пулев. Работя с адвокат Джон Уърт, който 20 години е бил в кантората на легендарния боксов промоутър Дон Кинг и е запознат в детайли с най-големите тънкости на бизнеса. Имаме представители в различни държави по цял свят – не много хора, но качествени. Имаме планирани срещи не само в САЩ, но и в България, в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Враца. Там където има фенове на бокса, ще бъдат уважени! Хърватия, Румъния, Полша, Швейцария, Германия и Англия са също дестинации в нашите планове. Епик Спортс Ентъртейнмънт датира от повече от 11 години, в началото бяхме Елит Боксинг Груп. Радвам се, че успяхме да защитим интересите и не позволихме Кобрата да се бие с Дилиън Уайт в Англия. Искахме и мача с Джарел Милър да бъде в София, спечелихме търга и за двете срещи, но двамата се отказаха.

- Как минаха преговорите с Хюи Фюри?

Много лесно. От щаба му от самото начало те знаеха, че може да имаме трудности с Уайт и Милър. Бяхме в постоянен контакт с неговия промоутър Мик Хенеси, с който се познаваме от 20 години. Бяха готови да дойдат в България. Тогава дадох прозвището Безстрашния на Хюи Фюри. На него навън му е по-лесно да се боксира. Мнозина с основание считат, че той трябваше да спечели мача с новозеландеца Джоузеф Паркър, който беше не на терен на Паркър, а в Манчестър, и на практика Фюри бе ограбен.

- Какво предвижда гала вечерта на 27 октомври в зала Арена Армеец, на която Кобрата ще се бие с Фюри?

Вечерта ще бъде уникална – с десетина мача с участието на много силни боксьори – румънци,  американци, англичанка, която е световна шампионка при аматьорите. Противничката й е непобедена аржентинка. Женският професионален бокс бележи голямо развитие. Тервел Пулев ще играе за европейската титла, Коко Семерджиев се изправи срещу със Спас Генов, Пепелянката среща Убиеца, Богдан Дину от Румъния, който е в Топ 10 в тежка категория излиза срещу Том Литъл. Срещите от началото до края ще бъдат много интересни. Програмата започва в 19.30 часа, мачът на Кобрата ще стартира около 23.15 часа. Очаквайте и един музикален и шоу спектакъл. Залата ще бъде осветена, озвучена и  със специални ефекти от Жокер Медия които са лидери в този бизнес. Искам предварително да благодаря на всички български артисти (за сега са тайна) за тяхното желание и талант, с който те ще направят тази вечер незабравима. На феновете на бокса и всички българи които искат да бъдат част в този исторически момент, бих искал да кажа следното: Бъдете готови и заредени за един спектакъл на родна земя! Цял свят ще ни гледа! Ще станем за пример как ние може да бъдем заедно и щастливи, че сме единни и вярващи в доброто! Повярвайте!!! 

- Как се организира едно такова събитие?

С много опит, идеи, талант, контакти и виждане на крайния резултат! Като организация е мащабна продукция, има много движещи части. Отделно от това е огромна инвестиция – търгът бе спечелен за 2.1 милиона долара. Имаме телевизионни контракти, Нова телевизия имат наистина ново виждане и оценяват силата и рейтинга на професионалния бокс. В момента тежката категория, водена от Антъни Джошуа, преживява истински ренесанс. Той е много атрактивен, събира по 80-90 000 души на мач и умело държи короната, а промоутърът Еди Хърн е намерил кокошката която снася златните яйца. Ние с Кобрата ще застанем срещу тях!!! 

Ивайло Гоцев /вляво/ със световния шампион Самюел Питър

Със световния шампион Генади Головкин

Евтините билети за мача между Кобрата и Фюри са на привършванеДо момента са закупени общо над 5000 талона, продажбите вървят с бързи темпове

Грандиозно! Стягат открита тренировка на Кобрата и Фюри в Пловдив ВИДЕОИдеята на пловдивския мениджър на Пулев - Ивайло Гоцев, е тя да се проведе на Римския стадион или Античния театър