Биляна Дудова не се яви на кантара в Благоевград тази сутрин в 8,00 часа.

Началото на преборването между Тайбе Юсеин и Биляна Дудова беше насрочено за 10,30 часа.

Така Тайбе Юсеин получи правото на Българската федерация по борба да представя България на Европейското първенство в олимпийската категория до 62 кг.

Преборване няма да има! Биляна Дудова не се яви на кантара в Благоевград. Така Тайбе Юсеин ще се бори на Евро 2022 в категория до 62 кг. Биляна Дудова остава регистрирана за участие на Евро 2022 в категория до 59 кг. Ако тя и треньорът й Георги Калчев желаят да участват, то до утре трябва да потвърдим заявката им. Тук в Благоевград сме целият съдийски апарат”, заяви членът на Управителния съвет и генерален секретар на БФБ Валентин Райчев пред Sportal.bg.

До насрочване на двубоя Биляна Дудова - Тайбе Юсеин се стигна след решение на Управителния съвет на федерацията, взето заради скандала със селектирането на Дудова при до 59-килограмовите за еврошампионата - неолимпийска категория, в която тя стана световна и европейска шампионка през миналата година. Вместо Дудова в кат. до 62 кг в състава попадна титулярката Тайбе Юсеин.

Изборът е направен с решение на националния селекционер Петър Касабов и с одобрението на президента на федерацията по борба Христо Маринов.

Първоначално имаше преборване между двете националки, насрочено за 8 март. Последва преместване за 18-и.

Според сайта на федерацията, то е осуетено, защото Юсеин била по-тежка от 62 кг, а толеранс не се допуска. Треньорът Касабов обаче е категоричен, че схватката се е провалила по вина на Дудова.

Тя отрече, а казусът стигна до министъра на спорта Радостин Василев, който се ангажира с изясняването на случая.