Остра реакция на Москва в посока Париж и Лондон. Поводът са изказвания на френския президент и британския външен министър във връзка с Украйна. В интервю за списание „Икономист”, Еманюел Макрон отново не изключи възможността за намеса на западни войски във войната. По думите на Макрон, това може да стане, ако руснаците пробият фронтовите линии и Киев поиска това, предава Нова.

При посещението си в украинската столица от последните дни британският дипломат номер 1 обяви решението на Лондон да изпраща на Киев ежегодна военна помощ в размер на 3 милиарда паунда докато е необходимо.

Гневът на Москва предизвика уточнението, което направи Дейвид Камерън - че Киев може да използва оръжията както реши, включително и по цели в Русия. 

"Виждаме вербална ескалация от официални държавни представители, на ниво държавен глава, когато става дума за Франция. И на по-експертно ниво, що се отнася до Великобритания. Това е директна ескалация на напрежението около украинския конфликт, която потенциално може да представлява опасност за европейската сигурност. За цялата архитектура на европейската сигурност", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.