След три часа дебати Националният съвет на БСП послуша своя лидер Корнелия Нинова и подкрепи предложението й за пълен бойкот на парламента. В крайна сметка при гласуването 74 социалисти подкрепиха идеята, 33 -ма делегати гласуваха "против", а трима - "въздържал се".

За да се върнат на работа, социалистите поставят поне четири условия: ревизия на гласуванията по Изборния кодекс от миналата седмица, връщане на преференциите във вида, в който действаха досега, избор на нов състав на ЦИК преди евровота, връшане на възможността да се обжалват решения на изборната администрация пред Върховния административен съд. 

"Законодателният орган, най-висшият орган в държавата,  се ползва с 8% доверие. Причината - вместо там да се правят закони в интерес на гражданите, парламентът се занимава с тежък лобизъм в интерес на бизнес и олигарси и текат партийни договорки в защита на частни и политически интереси", заяви Нинова, мотивирайки предложението си за бойкот в началото на заседанието.
По думите й левицата постоянно предлага алтернативи - и за бюджета на държавата, и за законодателството, но нищо от идеите на партията не се приема. Лидерката на левицата повтори, че управляващата коалиция всъщност се състои от ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти". Според нея Цветан Цветанов си признал като обяснил, че се е наложило ГЕРБ да търси консенсус с ДПС, за да се запази стабилността и Народното събрание. Затова и били приети предложенията на движението в Изборния кодекс, с които на практика се обезсмисля преференциалното гласуване на всички видове избори. 

"Парламентът вече не е място за спорове по политики, а за жълти спорове, които обиждат не само народните представители, но и българските граждани", заяви Нинова. 
Тя заяви, че се чували гласове как БСП била в изолация, но не се съгласи с подобно твърдение: 

"Когато се бориш с модела, в който участват всички останали  - няма как да не застанеш от другата страна. Но не сме в изолация, защото сме с гражданите, които виждат какво се случва в държавата", каза Нинова.
Това е втората закана за бойкот на работата на парламента от началото на текущия мандат. Предишният път това се случи на прага на Европейското председателство. Тогава обаче се реши в залата да присъства минимален брой представителство от левицата. Този път искането на Нинова е никой да не остава в пленарната зала. 

ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат едва 123 депутати общо, което е само с една 2 места повече от прага за осигуряване на кворум. При отсъствието на БСП от залата, на управляващите ще им се наложи или всеки ден да са в пълен състав в Народното събрание, или да разчитат за провеждане на заседанията на ДПС и "Воля". 

Опоненти на Нинова в Националния съвет на столетницата настоявали, че отсъствайки от парламента, БСП губи важна трибуна за политическите си послания. Все пак според мнозинството от социалистите на заседанието ситуацията в държавата изисквала радикалните мерки. 

Партизанската тактика ще удари по джоба червените депутати, защото според правилника за дейността на Народното събрание - при отсъствие от работа без уважителна причина им се удържа голяма част от заплатата. 

Националният съвет на БСП, освен по предложението на председателката за бойкот на Народното събрание, ще вземе решение и за избор на нов главен редактор на партийния вестник "Дума". Очаква се на поста да се завърне бившият депутат Ивелин Николов. 

Социалистите обсъждат и коалиционната си политика за европейските избори през май, става ясно още от дневния ред на заседанието на пленума. След кандидат-партньорите е и партията АБВ, основана от бившия президент Георги Първанов и оглавявана към днешна дата от бившия социалист, бивш министър на вътрешните работи и бивш изборен стратег на БСП  Румен Петков. 

Преди заседанието Сергей Станишев предупреди, че с АБВ трябва да се внимава - при влизането си в парламента първия и единствен път след основаването си, те станаха партньор на ГЕРБ във властта.