Досъдебно производство, под надзора на Окръжна прокуратура е образувано в Сливен по случай с починала след раждане млада жена, съобщи говорителят на прокуратура Руси Русев, предава "Фокус".

Ренета Томова е починала след тежко раждане в сливенската болница в петък. Тогава родителите й са дали показания пред следовател. 

Майката на починалата родилка: Убийство! Дъщеря ми си отиде здрава и праваБебето на 38-годишната Маргарита все още е в кома

Детето, Мария, според роднините също е в тежко състояние. То е с пареза на едната ръка и оток на главата. Раждането било направено с форцепс. От областната болница съобщиха, че в понеделник ще излязат с официална информация по случая.

Днес бащата на Ренета Петър Томов заяви, че ще поиска аутопсията да бъде извършена от съдебен лекар извън Сливен. Семейството ще заведе и граждански иск срещу медицинския екип, приел раждането. Според него при Ренета е използван отречен метод на раждане, със скачане върху корема на родилката..

33-годишна жена е имала нормална бременност, на 15 август през нощта тя е била приета в болницата в Сливен за първото си раждане. Тя родила дъщеря си Мария в малките часове на нощта.

Раждането започнало нормално, но в един момент се появил проблем, разказа бащата на Ренета, Петър Томов пред Bg on air.

На другия ден състоянието на младата жена започнало да се влошава. "Беше контактна, но не изглеждаше добре, беше като смазана, каза, че всичко я боли", спомня си почерненият баща.

После Ренета разказала на близките си, че детето излизало трудно и се наложило да я натискат по корема, за да извадят плода с така наречения метод Форцепс.

В петък родилката била преместена в реанимация, а малко по-късно съобщили на родителите й, че е починала.

"Видях я в моргата, цялата в синини", разказа през сълзи майката на младата жена.

Родителите на Ренета са убедени, че тя е починала заради нестандартните методи на лекарите. "Сигурен съм, че това скачане е предизвикало някакъв вътрешен кръвоизлив", каза бащата.

"Те я убиха", допълни и майката.

Двамата са категорични, че ще съдят лекарите.

"Ще ги съдя до дупка, детето си няма да го върна, но няма да ги оставя", каза Петър. И майката на Ренета иска тези, които са убили дъщеря й, да отговарят за стореното.

От ръководството на болницата отказаха коментар на случая, докато не се запознаят с резултатите от проверката.

Междувременно близки и приятели на Ренета се събраха на протест пред болницата.



Разследват смъртта на 36-годишна родилкаВиктория е родила със секцио здраво бебе в бургаска болница