TrafficNews e един от малкото информационни сайтове, които разполагат с разследващ екип. Защо е важно да има обективни журналистически разследвания? Защото истината е важна за хората.  Журналистическото разследване е най- сложният жанр. За него се изисква добра подготовка, смелост, подкрепа и време. Нито едно от тези неща не липсват на Тина Ивайлова и нейният екип, които винаги са в най- горещите точки. 

През 2019 –та те тръгнаха по следите на хора, които мамят и погазват закона. След всяко едно от разследванията на Trafficnews.bg институциите се сезираха, а работата при някои от случаите продължава. При други финалът е щастлив. Като този,  с покойника, обявен за мъртъв- Милчо Митов. Показахме ви жив човек, а не зомби или призрак. Открихме го в окаяно състояние на улицата.

Часове след като излъчихме нашето разследване, Милчо имаше дом, топли дрехи и храна. 19-годишният Юрий от Плевен го подслони. Междувременно в социалната мрежа стотици хора от Плевен и страната се организираха да помагат на Милчо. Няколко дни след  това Милчо Митов възкръсна и по документи. Днес мъжът е щастлив и благодарен на съдбата.

Близо година се борим  за още една щастлива развръзка. За свободата на Владимир Илиев от Куцина. История, която също  разказахме през 2019 г. Едноръкият музикант  излежава присъда за убийството на неговия приятел Йордан Иорданов през 2010 г., намерен пребит до смърт пред дома му.  Екипът ни тръгна по следите на  това жестоко убийство и  едно закъсняло разкритие, че в затвора лежи невинен за зверското престъпление. А, истинските извършители са на свобода.

Разследване на криминалисти от старата столица уличи като извършител на убийството британеца Малкълм Райс, който в момента е съпруг на вдовицата на Йорданов-Мария, за което TrafficNews ви разказа в няколко публикации.

Подробно разнищихме случая, за да установим, че нашето разследване и това на търновски криминалисти показват неоспоримите факти: Всички доказателства по делото срещу Владимир Илиев от Куцина го оневиняват. Разбраха го и прокурорите от Върховна касационна прокуратура и върнаха делото за възобновяване на великотърновските си колеги. Те обаче отказаха да се съобразят с по-високата инстанция. Така и не разбрахме, защо?

В разпореждането си от 16 страници прокурор Стелияна Атанасова от 1-ви отдел „Специализиран“ на ВКП посочва, че влязлата в сила присъда на Илиев е съобразно наличния доказателствен материал преди 8 години. Според адвоката на Владимир Илиев, случаят с музиканта от Куцина е пример за брутална съдийска грешка, която трябва да бъде поправена.

Царят дава, пъдарят не дава. Поговорката най-добре описва ситуацията. Екипът на TrafficNews продължава битката за свободата на едноръкия музикант.

Продължаваме да следим и случая със слепите по документи братя от Долни Дъбник. Очакваме и становището на експертите. Становище, назначено след разследване на Trafficnews.bg.

За братята Горан Станев и Станьо Маринов ви разказахме и показахме как при решение на ТЕЛК за 100 процента нетрудоспособност и слепота, шофират без проблем луксозните си автомобили.

Лекарите от ТЕЛК-Плевен, които са преценили, че братята са незрящи и не могат без асистент, твърдят, че са сложили подписите си под становището заради решение на Административния съд в София.

Двамата братя никога не са работили и нямат никакви доходи, освен получаваните от 2001 г. инвалидни пенсии, но живеят като баровци. Двете им къщи в Долни Дъбник са като палати спрямо съседните домове. Цялото им семейство е разследвано за пране на пари. А, нашето разследване доказа, че на Горан и Станьо изобщо не им е необходима 100% чужда помощ, защото се справят чудесно без асистенти.

По следите на слепците от Долни Дъбник тръгна и полицията и специализираната прокуратура. До момента без резултат. Една година по-късно 12 експерти все още не могат да решат, колко слепи са братята. През изминалата година екипът ни няколко пъти доказа правотата си с факти, относно слепотата им. Продължаваме да следим случая и през Новата година.

През 2020г. отново ще потърсим отговори и на въпроса докога таксиметровият бизнес, който е сериозен сектор в икономиката ще продължава да вирее необезпокояван както в 90-те?  Представителите на всички държавни институции, които имат отношение към таксиметровия бранш - НАП, Автомобилна администрация, прокуратура и полиция са категорични, че 90 % от такситата работят в сивия сектор.

През  март Икономическа полиция - Пловдив, Държавна агенция "Автомобилна администрация" и НАП проведоха съвместна акция при която бяха задържани шестима души, свързани с най- големите фирми таксиметрови превозвачи в града. Екипът ни тръгна под прикритие от фирма на фирма дни преди операцията. Пред скрита камера, от босове до редови шофьори признаха как газят закона и това е практика от години.

 В първата част на разследването ви показахме как човек без документи и с присъда може да започне веднага работа в таксиметрова компания. Единственото му задължение е да се отчита на "боса". А той пък му дава стриктни указания как да работи и му разяснява всички пропуски в закона, от които нарушителят може да се възползва. 

Показахме ви как жълтите коли не отчитат реалния оборот, съответно не плащат данъци и не внасят осигуровки. Повечето фирми се водят на роми, бедняци или криминално проявени, които изпълняват ролята на "бушони".

Схемата работи без проблеми, а държавата е ощетявана с милиони. В разговорите с екипа ни участници в сенчестия бизнес охотно обясниха как изобщо не се притесняват от контролните органи, защото отдавна са им намерили цаката.

Да се направят спешни законодателни промени поискаха експерти. Докато това се случи, ще продължат проверките в цялата страна. Засега обаче ситуацията е такава, каквато може да видите  отново в разследването на TrafficNews.

Как не трябва да се прави детектор на лъжата можете да си припомните и от друго разследване на Trafficnews.bg и Нова тв.

Кръшкаш през ден на мъжа си, но ти трябва алиби.  Или  мамиш и крадеш фирмата си нон стоп, но искаш да докажеш, че  си чист като сълза. Нямаш проблем! Показахме ви полиграф, който не е детектор на лъжата, а детектор за желания. Може да даде всякакъв отговор на клиента, стига той да си плати. Нещо като машина за индулгенции. Истината обаче е въпрос на гледна точка. Това установи установи екипът ни след като се зае лично да провери обвиненията срещу работата собственик на фирма, записвайки си час за неговия полиграф.

Журналист под прикритие се представи за невярна съпруга, която трябва да докаже на ревнивия си и богат мъж, че не му изневерява. Оказа се, че във въпросната фирма на  това не е проблем.

Разследването ни предизвика бурни реакции от страна на експертите. Част от тях може да си  припомните в първа част на обзорът ни за 2019 г.

Собственикът на полиграфската фирма вече не е между живите. Екипът ни изказва съболезнования още веднъж към близките на Виктор Дончев.

 Очаквайте Втора част на обзора ни.

Всички текстове по конкретните теми можете да намерите в категорията РАЗСЛЕДВАНИЯ на TrafficNews.