Студът не е причина да ни спре да практикуваме любимите си занимания. Често той е оправдание, за да не излезем от топлите си домове, но някои хора нямат спирка! Често те чуват реплики като „момчета, сбъркали сте екипировката“ или „къде сте тръгнали в това време“ и въпреки това продължават! Продължават, защото адреналинът е над всичко!

Карането на каяк е един от спортовете, които могат да се практикуват целогодишно. Разбира се, че лятото е по-приятно, защото винаги можеш да скочиш във водата и да се разхладиш, но пък зимата дава невероятното усещане за сливане с природата. Причината е проста: няма хора и си отдаден единствено на звуците от природата и греблото, което нежно докосва водата.

В този сезон често се срещат чапли, патици, а понякога дори и лебеди. Около София най-близките водоеми, които могат да се ползват целогодишно, са яз. "Искър" (на около 50 км от столицата), яз. "Огняново" ( на около 36 км), яз. "Пчелина" (на около 60 км) и яз. "Тополница" (на около 75 км), показа проверка на TrafficNews.bg

Всички те са достъпни с автомобил и биха могли в рамките на ден да бъдат обиколени. Морето също е приказно през зимата за плаване с каяк, но значително по-далече за еднодневна разходка. В България има много язовири с изключително живописна природа и всеки един от тях носи своето обаяние. В някой от следващите материали ще се спрем и на тях.

Ако никога не сте карали каяк, но искате да опитате, съветваме ви да направите това в летните месеци на годината, когато температурата на водата е доста приемлива при евентуално обръщане, тъй като през зимата е едва 1-3 градуса и има опасност от хипотермия.

Карането на каяк изключително много разнообразява забързаното ежедневие и дава усещането за свобода и независимост. Когато сте около вода, каякът може да ви отведе на места, на които не можете да отидете по друг начин и са недостъпни за останалите хора. Това ще ви накара да се чувствате откриватели. Опитайте и ще останете истински изненадани от местата, на които можете да отзовете! Ще се радваме да се срещнем някъде по голямото синьо!