При някои пациенти със COVID-19 имунният отговор на организма може да бъде толкова разрушителен, колкото и вирусът, причиняващ заболяването. Продължителните високи трески, тежките респираторни проблеми и увреждане на белите дробове, наблюдавани при някои критично болни пациенти, са признаци на свръх-скорост на имунната система.

Сега ново клинично проучване ще изпита лечение, насочено към този свръхактивен имунен отговор, казва медицинският следовател Хауърд Хюз Берт Фогелщайн. В момента той и неговият екип от Медицинското училище на университета „Джон Хопкинс“ набират хора за изпитанието, което включва пациенти на възраст от 45 до 85 години в болницата „Джон Хопкинс“, които имат COVID-19, но не са на вентилатор или в отделението за интензивно лечение.

Лечението им ще се осъществява с често срещан вид лекарство, отпускано по лекарско предписание, наречено алфа блокер. То може да прекъсне цикъл на хиперинфламация, преди да се засили, сочат техните открития от проучвания върху мишки и неотдавнашен анализ на данни за медицински претенции.

"Подходът, който ние застъпваме, включва лечение на хора, които са изложени на висок риск в началото на заболяването, когато знаят, че са заразени, но преди да имат тежки симптоми", казва Вогелщайн. Ако резултатите от проучването предполагат, че лекарството е безопасно и ефективно срещу COVID-19, това може потенциално да помогне на много хора да се възстановят безопасно у дома и да се намали напрежението в болничните ресурси, казва той.

Бърза реакция

Хиперактивният имунен отговор не е уникален за COVID-19. Хората с автоимунни заболявания и пациенти с рак, получаващи имунотерапия, могат да изпитат подобни симптоми. Тези отговори се наричат ​​синдром на активиране на макрофагите, синдром на освобождаване на цитокини - или просто „цитокинови бури“.

Когато макрофагите (и някои други видове имунни клетки) откриват вирусни частици, те изпращат предупредителни съобщения, като отделят различни протеини, известни като цитокини. Тези цитокини набират други имунни клетки - възпалителен отговор, който умерено помага на организма да се пребори с вируса. Но макрофагите могат да освободят и други сигнални молекули, наречени катехоламини, които допълнително усилват този отговор, задействайки освобождаването на повече цитокини. Резултатът е бягство от обратна връзка, подобно на снежна топка, която става все по-голяма, докато се спуска надолу по хълма.

„Изглежда, че след като този процес започне, има тази невъзможност за правилното му изключване“, казва Максимилиан Кониг, ревматолог от Хопкинс, който помага за координирането на процеса.

Преди COVID-19 да удари света, екипът на Vogelstein вече проучваше начини за облекчаване на хипервъзпалителния имунен отговор при пациенти с рак, лекувани с имунотерапия. Изследователите се интересували от лекарства, наречени алфа блокери, които са широко предписани при състояния на простатата и високо кръвно налягане - и също така пречат на клетъчната сигнализация, която задейства цитокиновите бури. На теория алфа блокерите могат да спрат цитокинова буря, преди тя да започне.

Прилагайки го на мишки с бактериални инфекции, алфа блокерът намалява цитокиновите бури и намалява смъртните случаи, споделя екипът на Вогелщайн в сп. Nature през 2018 г. И, според изследователите, лечението не вреди на други аспекти на имунния отговор.

Да останеш в бурята

Тъй като пандемията COVID-19 с много тежко болни ескалира в Съединените щати през последните няколко месеца, идеята за тестване на алфа блокери при хора стана все по-спешна.

За да получи одобрение за клинично проучване на алфа блокери, екипът на Vogelstein първо изследва данни за медицински претенции. Те срещнаха записи от хора, хоспитализирани за пневмония и остър респираторен дистрес и анализираха дали резултатите от пациентите са по-добри, ако са приемали алфа блокери при несвързани състояния. Предварителното заключение на екипа: приемът на алфа блокери е свързан с по-малък риск от смърт от респираторен дистрес.

Сами по себе си, това не са достатъчно силни доказателства, за да бъде предписвано лекарството за изцяло ново заболяване като COVID-19, казва Сюзън Атей, икономист от Станфордския университет, която си сътрудничи с екипа на Vogelstein при анализа на претенциите. 

В проучването, пациентите с COVID-19 ще приемат постепенно увеличаващи дози алфа блокер, наречен празозин, продаван под търговската марка Minipress, в продължение на шест дни, казва Chetan Bettegowda, неврохирург в Хопкинс, който помага за проектирането и провеждането на опитите. След това екипът ще прецени дали хората, които са получили това лечение, са имали по-ниска степен на прием в интензивното отделение или използване на вентилатор в сравнение с пациентите, които са получили стандартното лечение. Те ще следят всеки пациент в продължение на 60 дни, но предварителните данни за първите пациенти биха могли да бъдат налични в рамките на седмици до месеци, казва Bettegowda.

Ако резултатите от проучването предполагат, че алфа блокерите са безопасни и ефективни, екипът се надява да проведе второ проучване с пациенти, които са с диагноза COVID-19, но все още не са хоспитализирани. Те също така насърчават колегите от други болници да се присъединят към усилията за клинично изпитване, за да се съберат по-бързо данните на пациентите.