Депутатите от 45-ото Народно събрание положиха своята клетва на първото заседание, водено от Мика Зайкова.  Поради липса на електронна система се наложи кворумът да се провери ръчно.

Първото взето решение бе народните представители под карантина, сред които и Слави Трифонов, да положат клетва дистанционно и да работят в заседанието.

Ето и част от думите на Мика Зайкова:

Уважаеми дами и господа, заседанието ще се предава пряко по БНТ и БНР, така че моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че народните представители в 45-тото Народно събрание са хора с добро настроение и хумор. И така, дами и господа, неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-тото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница", каза тя. 

"Много от нашите предци и сънародници са умирали с усмивка на уста за съдбата на прекрасната ни страна. Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България и сега. България е минала през много битки, но винаги е възкръсвала, защото народът е намирал път към Възкресението.

България, и целият свят, се намира в тежка ситуация. Намираме се в световна икономическа криза, но можем да бъдем утежнени и с една социална криза. Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим и е казвал истината - дали на протест, референдум или избори. На 4-ти април той ни прати в тази зала с една единствена поръка - промяна.

Промяната, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Аз, надявам се и вие, искате да видите в очите на Българите щастието от това да не сме най-бедни, най-нещастни, да живеем най-малко и да не сме безпросветни. Страна, която е била на 5-то място по качествено образование е на далечното 88 от 140 страни. Това е срам и позор за нашата цивилизация
", продължи тя. 

За тържественото заседание в парламента дойдоха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на религиозните общности, омбудсманът Диана Ковачева, шефът на ЦИК Александър Андреев, дипломати, Росен Плевнелиев. Празни останаха обаче местата за правителството в пленарната зала. Премиерът Бойко Борисов не дойде, а 14 от министрите му седнаха на депутатските банки, тъй като трябва да се закълнат като част от новия парламент.

След това те ще подадат заявления за освобождаване на местата си, за да продължат работа като министри, докато бъде избрано новото правителство. На техните места ще се закълнат временно други депутати, но мандатът им ще е кратък, защото след предаването на властта министрите ще се върнат в парламента.