„Има такъв народ” не е нито дясна, нито лява партия. Това са остарели понятия, които съвременния свят е сложил в нафталина. Ако може да я определя, бих казал, че е „практична” партия в полза на суверенна. Това заяви Слави Трифонов по време на интервюто си по „Хоризонт” при Петър Волгин.

Разговорът започна с поведението на Трифонов и ИТН по отношение на традиционните медии, където те рядко се показват.

„Няма  тайнственост, а съвсем логично поведение, защо трябва да се дават интервюта? Човек дава дава интервюта тогава, когато има какво да каже.  В продължение на години съм говорил много, аз самият съм правил много интервюта и ми е ясно какво означава свободата на словото.  Голяма част от медиите у  нас не са свободни, ако не бе така нямаше да сме на 112-то място по свобода на словото”, каза Трифонов. Той каза, че не иска да влиза в медии, където постоянно се редактират и цензурират.

„Всичко, което казвам и правя, идва от морала и избора ми да бъда свободен. Има друг начин на изразяване сега, и който не го е забелязвал, живее в друго време. Интернет е свободен сега.  Преди 20 години вестниците бяха свободни. Сега националните медии са собственост, защо трябва да фигурирам в медии, които са зад някакви кръгови”, каза Трифонов.  

Той не пожела да говори в конкретика какво ще прави ИТН, ако спечели изборите и направи кабинет.

Според Трифонов той е направил проекта си с не особено голямо желание, а причината е неприетият референдум от политическата класа. Като цел пред ИТН той си постави, че всичко направено от ГЕРБ трябва да изтрито и изчегъртано с всякакви законови средства. Това е логичният и нормален път, за да може България да бъде нормална европейска държава.

„Как ще се управлява, зависи от това, което реши суверенна.  Не искам да бягам от въпроси, не искам да изразявам като намерения, нещата, които не са под мой контрол, каза още лидерът на ИТН. На въпроса дали ще стане премиер, той отговори "когато се случи, тогава ще разбереш". 

Той категорично заяви, че БСП е най-слабата и беззъба политическа опозиция от 30 години и е част от статуквото.

"Преди дни социалистите, заедно с ДПС провалиха заседание на Народното събрание, защото така им "отърва". Корнелия Нинова тълкува провалът на изборите не като неин личен провал. Нинова направи от БСП една малка и проста партия", каза още той. Той добави, че от ИТН ще продължат да работят за мажоритарна изборна система, като това не е нещо, което не може да се случи за кратко време. Той обаче уточни, че никога нищо не е обещавал през живота си. 

Във връзка с външната политика на страната ни той заяви: 

„България винаги ще бъде свързана емоционално с Русия заради жертвата, която е направила за нас. Сега ситуацията е различна. Правилен беше ходът преди години на българския суверен да стане член на Европа и на НАТО, затова трябва да сме лоялни партньори на тези две организации. Най-после да има едно отношение, в което няма два крака - единият стъпил на едно място, другият на друго място... Когато един партньор е предсказуем, ще можеш да му имаш доверие. Трябва да си принципен, последователен, лоялен“.