Ясни са имената на новите старейшини в почти всички общински съвети от областта. Шестте градоначалника, които бяха избрани на първи тур от местния вот, ще се радват на мнозинство в местните парламенти. В общините, в които предстоят балотажи, не липсват изненади по отношение на доминиращите партии в съветите през следващите четири години.

Коалицията на ГЕРБ и Обединени земеделци ще има най-много представители в Общински съвет - Марица. Припомняме, че жителите на общината преизбраха Димитър Иванов още на първи тур. Градоначалникът ще има мнозинство в местния парламент - коалицията, подкрепила кандидатурата му, получава 12 мандата. Седем представители ще имат БСП за България. По 3 мандата получават земеделците и Новото време, а по двама старейшини ще бъдат от листите на ДПС и ВМРО. 

С най-много преференции е досегашната съветничка и директорка на училището в Рогош, която бе и кандидат за кмет на общината. Виолета Христодулова получи подкрепа от 2 772 избиратели за наследник на кметския стол и 944 преференции, които и осигуриха място в следващия общински съвет. Старейшината Димчо Данков от ДПС е получил подкрепата на 737 избиратели. Трета е Гергана Титюкова от Новото време, с 353 преференциални гласа.

Цветен ще бъде следващият местен парламент на община "Родопи". Там ГЕРБ получава 9 мандата, а Местна коалиция "БСП за България" - 7. Припомняме, че разликата между кандидатите за кметове от двете партии, които предстои да се явят на балотаж, също не е голяма. Досегашният управник Пламен Спасов от ГЕРБ е получил 29.84% от вота, а опонента му от БСП Павел Михайлов - 24.51%. 

В случай, че не бъде преизбран за кмет, Спасов получава сигурно място сред старейшините. Той е кандидатът, получил най-много преференциални гласа - 2019. Останалите мандати са разпределени между Обединени земеделци, които получават 6 места в местния парламент, ДПС - с трима съветника, Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" и Mестна коалиция "Движение ЗАЕДНО за промяна" - с по 2 мандата. 

Трудно е мнозинството и в ОбС-Асеновград, където ГЕРБ печели 9 мандата. Само с един мандат по-малко са партиите ДПС и БСП. По трима представители ще имат Местна коалиция НФСБ (ВМРО-БНД) и БДС "Радикали". Най-слабо представена ще бъде Коалиция "Демократична България", на която избирателите са отредили два мандата.

С най-много предпочитания е Ферди Кадир от ДПС, който е получил подкрепата на 3469 избиратели. Двамата кандидати за кмет, които ще се явят на балотаж идната неделя, също са получили силна подкрепа в изборите за общински съветници. Христо Грудев от ГЕРБ е подкрепен от 2421 души, а Емил Караиванов, който е начело на листата на БСП - от 2162. 

Управляващата партия получава мнозинство и в градския парламент на Раковски. Въпреки че ГЕРБ влиза с 10 мандата, или 7 по-малко в сравнение с предишните 4 години, старейшините от партията ще бъдат 2 пъти повече от тези на Местна коалиция АБВ(НДСВ). Така градоначалникът от ГЕРБ Павел Гуджеров, който бе преизбран на първи тур, ще се радва на мнозинство сред съветниците. Изненадващо, БСП вече не са втора сила в общински съвет, след като се пребориха едва за 3 мандата. Толкова ще бъдат и съветниците от ВМРО. 

Петима общински съветници от листата на БСП влизат в градския парламент в Хисаря. По четирима съветници ще вкарат от ГЕРБ и Местна коалиция "СДС (СДС, АБВ)".  Четвърта сила в общинския съвет ще бъде Социалистическа партия "Български път", която има три мандата, а ВМРО ще вкара само един съветник. 

Най-много преференции е събрал водачът на листата на БСП за България Пенчо Шапков - 438. Бившата кметица от ГЕРБ Пенка Ганева е събрала подкрепата на 258 души. Припомняме, че Ганева ще се яви на балотаж срещу Ива Вълчева идната неделя. Досегашната кметица Пенка Дойкова от Партията на зелените е събрала 101 преференции. Нейната партия обаче няма да бъде представена в местния парламент.

Червената партия остава доминираща и в ОбС-Първомай, макар и само и един мандат повече от ГЕРБ. БСП получава 6 места, а трети са СДП, които ще имат трима представители. Толкова ще бъдат и старейшините от СДС. По двама съветници  ще вкарат ЗС "Александър Стамболийски" и ДПС. Изненадата тук, е че ГЕРБ остава втора сила, макар и да е аут от балотажа. Ако Николай Митков бъде избран за градоначалник тази неделя, той все пак ще има мнозинство сред съветниците. Негов опонент е досегашният кмет Ангел Папазов от СДП.

Без изненади премина вотът за общински съветници в Стамболийски, където областният координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев бе преизбран на първи тур. На управляващата партия са отредени 13 мандата в общинския съвет. Втора сила ще бъде БСП, които обаче са спечелили само 6 мандата. С по един представител ще бъдат ПП "МИР" и Коалиция "Демократична България". С най-много гласове от преференциалния вот са Венера Башова от БСП и Атанас Мавродиев от МИР. Кандидатите, които се бориха за кметския пост вчера, са получили съответно 545 и 223 преференциални гласа за общински съветници. 

ПП "Движение за нашия град" ще има най-голям брой представители в ОбС-Кричим. Припомняме, че кандидатът на партията Атанас Калчев постигна убедителна победа тази неделя и бе избран отново за кмет. Неговите съпартийци сред старейшините ще бъдат 7 на брой, а ГЕРБ и ДПС получават по 2 мандата. БСП и Единна народна партия ще имат само по един представител в местния парламент. 

Битката за Съединение между ГЕРБ и Местна коалиция "Обединен блок на труда български лейбъристи" ще бъде решена на балотажа тази седмица. В структурите на ОбС обаче тя може и да продължи през следващите 4 години. Независимо дали градоначалник ще стане Атанас Балкански или Георги Руменов, те няма да имат мнозинство сред съветниците. И двете партии получават по 4 мандата. Трима съветници ще бъдат от ВМРО, а останалите двама - от БСП за България.

Най-много преференции - 701, е получил Руменов, който е и водач на листата на лейбъристите. Общо 621 гласоподаватели са гласували доверие на Атанас Балкански с преференциален вот. Сигурно е и мясното на водача на листата на ВМРО Даниел Кацарски, на когото са се доверили 510 избиратели. Кацарски отпадна от надпреварата за кметския стол, заедно с Пенчо Дерузов от БСП за България. Водачът на листата на червените е получил подкрепа от 263 души в надпреварата за общински съветник.

Старейшини от три партии влизат в местния парламент на Брезово. Мнозинството, макар и трудно постигнато, е на ГЕРБ, които печелят 6 мандата в градския парламент. Втората сила БСП обаче има само един мандат по-малко. Местна коалиция ПП СДС (ПП ВМРО, ПП БЗНС) ще бъде представена от двама съветници.

С най-много гласове от преференциалния вот е водачът на листата на БСП Иван Стоев. Той е получил подкрепата на 415 гласоподаватели. С 2 гласа по-малко е кандидатът за градоначалник от ГЕРБ Христо Енко. Досегашният кмет на село Свежен е събрал 413 преференции. Ако не бъде избран за кмет тази неделя, той ще стане част от новия Общински съвет. 

В Калояново най-силно изразено е присъстието на коалиция СДС(„БДЦ“), която получава шест мандата. Четири представители ще имат от ПП ГЕРБ, а три от местата отиват за БСП за България. С по два мандата са партиите НФСБ и Воля.  Освен за мнозинство в местния парламент, СДС и ГЕРБ ще трябва да се преборят и за общината на следващия тур на изборите. Припомняме, че настоящият кмет Георги Георгиев ще се изправи срещу Ивайло Кръстев на предстоящия балотаж.

Най-много преференции е събрал досегашният председател на Общинския съвет. Старейшината Младен Петров е бил подкрепен от 479 жители на общината. На второ място, с 422 преференции, е Йонко Вангов от ГЕРБ. Съпартийците на Петров от СДС Гинка Вълева, Петя Павлова и Христо Пищялков са събрали съответно 294, 248 и 202 гласа. 

Местна коалиция ВОЛЯ (ЗС "Александър Стамболийски") ще има 5 представители в общинския съвет в Сопот. С по трима съветници са ВМРО, ГЕРБ и СДС. Двама са съветниците от БСП за България, а Движение "Заедно за промяна" получава един единствен мандат. 

С най-много преференции е досегашният градоначалник Деян Дойнов от Коалиция ВОЛЯ (ЗС "Александър Стамболийски"), за когото предстои да се яви на балотаж на кметските избори. Той е събрал подкрепата на 334 души. С по 137 превенции са неговият съпартиец Фратьо Куртев и Георги Григоров, който е начело на листата на ГЕРБ. Именно Григоров ще бъде съперник на Дойнов на предстоящия втори кръг. Марин Бодуров от ВМРО е със 176 преференции, а Станислав Стоенчев от БСП - с 225. 

Между две двойки кандидат-съветници от ГЕРБ е теглен жребий. Нели Пенева и Галина Белезирева са получили по 59 преференциални гласа. И двете получават мандат в новия общински съвет. Октай Алиев и Елка Еленова са на следващо място с по 44 гласа. И двамата не получават мандат в местния парламент. Ако Григоров спечели на балотажа обаче, свободното място ще бъде заето от Октай Алиев, на когото жребият е отредил четвърто място в листата. 

Новата градоначалничка на Куклен със сигурност няма да се радва на мнозинство сред градските старейшини. По 4 мандата получават партиите ГЕРБ и ДПС. Припомняме, че именно водачът на листата на ГЕРБ Мария Белчева и Тефика Реджебова, която е втора сред кандидатите на ДПС, ще премерят сили на балотажа за кмет на община Куклен. 

Сред следващите градски старейшини попадат и трима кандати от Местна коалиция ЗС „Александър Стамболийски“ (ПП НФСБ, ПП СДС, ПП АБВ) и двама от ВМРО. С най-голям общ брой преференции са кандидатите от ДПС. Водачът на листата Гюлен Гоганов е бил подкрепен от 650 свои съграждани. Други 196 са подкрепили кандидатурата на Белчева за съветник. Димитър Сотиров от ВМРО е получил 161 преференции. 

Идентична е ситуацията и в Перущица, където на балотаж се явяват досегашният кмет Ради Минчев, издигнат от Коалиция "Демократична България", и Мария Витанова-Вълканова от ГЕРБ. И двете партии получават по три мандата в Общинския съвет. По двама представители ще имат партиите НФСБ, ДПС и БСП за България. Един съветник ще бъде от листата на воля. С най-много преференции е кандидат-кметицата Вълканова, която е и водач на листата за общински съветници на партията. Тя е получила подкрепата на 170 граждани. 150 души са подкрепили кандидата на БСП Константин Витанов, а 116 - Ради Минчев. 

След убедителната победа на Димитър Здравков в Садово, издигналата го партия БСП ще бъде доминираща сила и в метния общински съвет. Тя получава дванадесет мандата сред старейшините. Втора сила ще бъде ГЕРБ, която обаче ще бъде представена само от четирима души. Един ще бъде съветникът от НДСВ. 

Най-много преференции е получил лидерът на местната структура на БСП и досегашен председател на градския парламент Атанас Телчаров. Подкрепата си за него са дали 1563. След него се нарежда Георги Буков от ГЕРБ, който получава нов мандат сред старейшините. Буков бе и единствен опонент на Здравков в надпреварата за кметския стол. Той е получил 430 преференциални гласа. НДСВ ще бъде представена от единствения кандидат в листата Спас Панев, който е бил предпочетен от 392 граждани. 

Въпреки че победата на Валентин Симеонов в битката за Лъки бе почти сигурна на първия тур, местният кандидат на ДПС ще се яви на балотаж. След преброяването на бюлетините на досегашния градоначалник не му достигнаха 15 стотни до необходимите 50%. Предстои той да се яви на балотаж срещу Илия Данчев от Земеделски народен съюз. В общинския съвет ДПС получава 4 мандата, а земеделците - 2.  По двама представители ще имат също ГЕРБ и БСП за България. Един мандат получават от партия Воля.

Избирателните комисии са публикували своите решения с имената на следващите старейшини в почти всички общини в Пловдивско. Единствено изключение е градският парламент в Карлово, за който решение все още няма.