В изявление, публикувано днес за първи път след бунтовете от миналата седмица, президентът на САЩ Доналд Тръмп не изрази съжаление за случилото се в Капитолия на САЩ в сряда, предаде МИА от Вашингтон.

„Много хора прочетоха речта ми, а аз я прочетох отново във вестниците и по телевизията и речта ми беше анализирана. Хората мислят, че е напълно правилна“, каза днес Тръмп във военновъздушната база „Андрюс“ в Мериленд.

Той говори за спонтанното си обръщение към привържениците миналата седмица, в което призова за "по-силна борба" срещу "лошите хора", призовавайки ги да маршируват пред Капитолия на САЩ. За демократите тази реч, както и по-ранните коментари на Тръмп, беше прелюдия към насилието в Конгреса, причинено от неговите поддръжници, и те подготвят процедура за втория му импийчмънт, който трябва да започне утре. -

"Ако Нанси Пелоси и Чък Шумер продължат по този път, мисля, че това ще предизвика голяма опасност за страната ни и ще предизвика голям гняв. Не искам насилие", категоричен е Тръмп.

Протести се очакват пред столиците на няколко щати, за които Федералното бюро за разследване вече е изпратило предупреждение. Миналата сряда тълпа от поддръжници на Тръмп, някои от които въоръжени с конфедеративни знамена, събори полицейски барикади в сградата на Капитолия във Вашингтон и нахлу в офисите на конгреса, хвърляйки американската политика в тотален хаос.