Готови сме да предложим знакова подкрепа, за да не влезе България в политически хаос. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод обявеното „отпускане на депутати“ за евентуален кабинет на партията на Слави Трифонов.

„Политиката преди всичко е носене на отговорност и работа. Ние носим отговорност за 840 000 души, които са гласували за нас. Безотговорно би било да кажем, че нямаме достатъчно  парламентарен ресурс и да пропуснем процедурата, длъжни сме да минем през нея. Най-важно е България да има стабилно правителство“, коментира още Дончев.

Той добави още, че предстои много работа на предстоящият кабинет и трябва да започне да се върши.

„Ние сме още в пандемия, трябва да се удължат мерките за подпомагане на бизнеса, да се съставят нови. Ако на едно правителство не му достигат три или четири гласа – ние сме готови да го подкрепим. След края на изборите, постоянно чуваме, че всички са спечелили. Едни морално, други с 5%/.  От всички чуваме, че най-важното било, че са  демонтирали и измели ГЕРБ от властта, чудесно, така да бъде. В такъв случай, ако имат такова мнозинство, времето на приказки свърши. Да направят правителство и да управляват“, каза още той пред Нова телевизия.

Според него Слави Трифонов може да стане премиер, Христо Иванов – правосъден министър, а Мая Манолова – социален министър.

„Политиката не е надприказване, ако някой стане министър, още първият ден като такъв ще трябва да вземат решения. Ние няма аргументи, които са водени от политически егоизъм. Ние страх от предсрочни избори нямаме, не ни е страх и от служебно правителство“, каза той.

Дончев коментира, че в случай, че подкрепата от ГЕРБ бъде отхвърляна, партията ще оттегли предложението си.

„Непоискани дарове не трябва да се носят, ако някой не иска нещо, то не трябва да бъде дадено“

Според него е възможно гласуването на българите в чужбина да бъде наказателен вот.