Слави Трифонов обяви, че е време българите да участват на референдум за промяна на политическия модел. Шоуменът и лидер на Има такъв народ публикува видеообращение, в което намекна, че такъв такова обществено допитване ще има в най-скоро време, а ИТН щели да бъдат гарант за изпълнението на взетото решение.

"Искаме вие да кажете време ли е България да стане президентска република или да остане парламентарна. Искаме да ви попитаме това на национален референдум. Решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша. За да гарантираме, че това ще се случи и вашето решение, каквото и да е то, ще бъде приведено в действие, ние ще бъдем ваш гарант в следващия парламент. Властта не е на всяка цена, но моралът е", посочи Трифонов. 

Той допълни, че е мотивиран от това, което е видял като част от политическия живот. 

"Аз видях политическата система от вътре и ще ви кажа следното: Там има основно лицемерие, лъжи, корупция, задкулисие, интриги и болезнена жажда за власт. Това видях и затова мисля, че аз не съм политик и мисля не само, че трябва да се разбие модела ГЕРБ, а да се разбие модела на цялата сегашна политическа система", посочи Трифонов. 

Законът за прякото участие на гражданите обаче забранява свикване на референдуми по чл. 84 в частта за правата на парламента - включително за това, че Народното събрание избира и освобождава министър-председателя, Министерския съвет и решава за структурата на кабинета.

Още преди ИТН да се създаде, Слави Трифонов и екипът от сценаристите му набраха политическа инерция именно с подписка за национален референдум - първо по шест въпроса, които после бяха съкратени до три след намесата на Конституционния съд.

Въпросите бяха: за и против мажоритарни избори, за и против задължително гласуване и за и против партийна субсидия в размер на 1 лв. Въпреки високата активност референдумът не можа да прескочи границата за задължителен ефект.

Не се стигна и до промяна на конституцията в частта за смяна на пропорционална с мажоритарна избирателна система. Опитите за намаляване на партийната субсидия първоначално успяха в 44 НС, но после квотата отново беше увеличена на 8 лв. на глас. В последните парламенти ИТН все пак вземаше по-малко от законово полагащото се финансиране, но така и не успя да събере политическа подкрепа за осъществяване на най-елементарното условие, за което мобилизира избирателите си.

Задължителното гласуване също се оказа кух въпрос - още през 2016 в Изборния кодекс беше записано, че избирателите са длъжни да гласуват, но единственият намек за санкция на негласуващите в закона беше отменен от КС заради противоконституционност.