Бившият футболен бос, който дълги години бе начело на Черноморец Бургас – Ивайло Дражев ще представи кандидат за кмет на Пловдив. Това ще се случи в понеделник, когато една от най-скандалните фигури в България ще представи своя човек на пресконференция.

Дражев, който от година насам се засили в политиката, ползва регистрацията на политическа партия „Свобода”. Тя бе учредена от покойния Павел Чернев, който бе неин председател до смъртта му през 2016 година.

Все още не се знае кой ще е човекът на ПП „Свобода” за Пловдив. Самият Дражев ще бъде кандидат за кмет на Бургас, като ще е и водач на листата за общински съветници. При регистрацията си в ОИК – Бургас, той заяви, че  всеки един от кандидатите ще е с дълбоки корени от родния си град.  През лятото той лансираше идеята да се кандидатира за кмет на морския град от БСП, но социалистите бързо се разграничиха от него, като изтъкнаха, че той не отговаря не изискванията, спуснати от Изпълнителното бюро.

Едно от тях е кандидатите да не са осъждани за престъпления от общ характер . Дражев бе осъден на 5 години затвор през 2011 година за катастрофа, причинена от него през 1998 година. В нея загинаха двама души, а трети остана инвалид. Към присъдата бяха прибавени и 2 години условно за шофиране в нетрезво състояние. Той обаче бе пуснат предсрочно през 2015 година.

Докато бе футболен бос, той забърка редица скандали в родни футбол. Безспорно най-големият абсурд бе създаването на хибрида „Черноморец Бургас-София” през 2006 година.

Дражев влезе в управата на ФК Черноморец Бургас в края на 90-те години, когато първоначално пое издръжката на  школата. Скоро след това Община Бургас му прехвърли изцяло правата върху футболния клуб и му даде спортния комплекс  на концесия за 35 години.

През 2005 година обаче Черноморец изпадна в аматьорския футбол, а самият Дражев отказа да продаде клуба и марката на друг кандидат. В последствие се оказа, че Ивайло Дражев е регистрирал на няколко места ФК Черноморец Бургас, включително в София и Сливен.

Той атакува и поста на президента на БФС,  след като дълги години бе във война с Борислав Михайлов и ръководството на футболния съюз. На два пъти обаче опитите му удариха на камък.