Кои ще са лицата на новите политически проекти в Пловдив? С наближаването на изборите започна роенето на формации, които ще се борят за вота през ранната пролет на 2021-а. Политическите анализатори все повече обръщат внимание на новите проекти на Слави Трифонов и Мая Манолова, но фокусът все повече се измества към Цветан Цветанов. Въпреки че от тримата единствен той не обявил, че ще направи политическа партия, неговите намерения се посочват и от самия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Новите политически проекти: Заплаха за статуквото или поредната вълна на търсещите властДве антисистемни партии и двама, създали правилата на играта, напират за вота след 9 месеца

Най-голямата въпросителна е – ще разцепи ли структурите на ГЕРБ Цветанов? Вече споменахме, че едва ли фокусът на бившия втори в управляващата партия ще бъдат хората, които са били натирени по една или друга причина от партията през годините. Въпреки това не е изключено чисто организационно при партийното строителство да се ползва техният капацитет. Параноята в структурите на ГЕРБ става все по-голяма, а дори областните председатели се подават на нея. Така например кметът на Стамболийски и областен координатор на ГЕРБ – Пловдив област Георги Мараджиев побърза да се разграничи от Цветанов. Повод за това бяха архивни кадри по една от националните телевизии, на които се виждат двамата един до друг.

Още нещо буди още повече притеснения сред местните активисти при един бъдещ лов на вещици. Структурата на партията под тепетата от години бе посочвана като директно подчинена на Цветанов.  Разбира се, чисто организационно почти всички структури в страната бяха под контрола на бившият вътрешен министър. Въпреки това вече напрежението в структурите се усещало.

Кои са приближените на Цветанов?

Политическата митология в Пловдив посочваше, че бившият кмет Иван Тотев е човек на Цветанов, а Здравко Димитров на Борисов. Сегашният градоначалник обаче дълги години бе изолиран от самия партиен живот, след като преди четири години бе издигнат от инициативен комитет и се изправи срещу кандидата на ГЕРБ.  Въпреки скандалите в партията и натирването на Цветан Цветанов – Иван Тотев запази своя пост като областен координатор, а по нищо не личи някой от приближените му да имат влечение към политически проект на Цветанов. 

От сегашните пловдивски активисти и управленци за най-близък до Цветанов в миналото може да бъде определен зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов. Издигането в йерархията на полицията бе именно по времето, когато Цветан Цветанов бе вътрешен министър. През 2009 година със своя заповед Цветанов назначи Чонов като шеф на ОД на МВР – Пловдив.  Година по-късно отново Цветанов връчи генералските пагони на тогавашния шеф на полицията, като го повиши в ст. комисар.  След като бе уволнен в правителството на Пламен Орешарски, името на Чонов бе спрягано за шеф на ГДБОП и ГДИН през 2014-а, когато ГЕРБ се върнаха на власт. По-рано Цветан Цветанов избираше между него и Методи Андреев за водач на листата на ГЕРБ Пловдив – област от гражданската квота.  

Чонов засвидетелства принадлежността си към ГЕРБ и през 2016 година. Макар тогава да минаваше за един от най-близките на Здравко Димитров, той не участваше в кампанията на Зико, когато бе издигнат от инициативен комитет.

Макар към момента Тодор Чонов да е вице на Здравко Димитров, постоянните скандали в ресора му могат да доведат до рокади. Съвсем не е изключено при подобен сценарий бившият шеф на полицията да намери пристан в новия политически проект на бившия си началник в МВР.

Сузана Николова е друга фигура от Пловдив, която търси политическа кариера, след като бе изгонена от ГЕРБ. Бившата зам.-председателка на Общинския съвет, бе една от силните фигури в партията при създаването й.  Въпреки че в момента се подвизава във „ВОЛЯ” на Веселин Марешки, тя не успя да се пребори да е водач на листата за общински съветници и в местния парламент влезе Стефан Аксиев. 

Към момента структурата на ГЕРБ в Пловдив не издава признаци за разцепления, но активисти на партията, които изпаднаха от челните редици през годините, могат да намерят място в новия проект на Цветанов. Самият той даде да се разбере, че ще търси нов профил на лица на своя проект, който към момента е наричан от него НПО. А именно –„млади,ерудирани и с евроатлантически ценности”. Но освен лицата, партията ще има нужда и от партийно строителство, а подобни кадри от ГЕРБ биха били изключително полезни.  Самият Цветанов наскоро е бил на обиколка из Пловдив, като е направил това, което прави всеки стартиращ политически проект – среща с крупния бизнес в региона.

Слави Трифонов и „Има такъв народ”

След почти цяла година съдебна битка за регистрацията на партията, шоуменът вече си има партия. Макар досега проектът да си нямаше име, той имаше своите местни координатори. В Пловдив и областта бяха посочени няколко. Техните имена обаче продължават да будят учудване дори сред добре информираните политически пловдивчани. Координатор на формацията за Пловдив град е Николина Деспотова-Кузева. Адвокатката бе една от явилите се на кастинг при шоумена, когато търсеше новите управници. За мнозина съпругът на Кузева е много по-познат.  Става дума за Стойчо Кузев, който бе един от големите активисти на ВМРО преди десетилетие. След разцеплението на партията на ВМРО – БНД и ВМРО – НИЕ, той беше яростен противник на управлението на Славчо Атанасов, но след това се изгуби от политическия живот. Самата Деспотова-Кузева не е взела публично отношение и към един от проблемите на града или политическата обстановка, откакто бе обявена за координатор. Такъв е случаят и с другите двама координатори на партията – психологът Манол Манолов и Димитър Миланов, който има юридическо и инженерно образование. Далеч по-познато име е това на координаторът за Асеновград  -  секретарят на Бачковския манастир Васил Апостолов

Мая Манолова и „Изправи се.БГ”

Линията, която преследва Мая Манолова се различава от другите политически проекти. Миналото й в БСП се избягва, но и не се отрича. Така бе, когато се изправи на вота през есента за кмет на София, а при нея се вляха гласове както на БСП, така и на Демократична България. Самата Манолова никога не е имала силни връзки с организацията на БСП под тепетата. Вниманието на бившия омбудсман е насочена към т.нар. граждански сдружения с различни каузи, които генерират гражданска енергия. Тя неведнъж идва в Пловдив, като най-радушно бе приета от ИК „Да спасим парка зад хотел Санкт Петербург”. Самата организация дори и към момента е вписана като партньор в страницата на движението на Манолова.  Като „неин” човек вече се спряга името на председателя на ИК Асен Костов. Самият той  отдавна търси политическа изява, като бе кандидат за кмет на район „Северен” и за общински съветник през Демократична България.