"Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам следствието да представи неоспорими факти. В противен случай е остане съмнението, че български институции са употребени във вътрешнополитически сценарий." Това каза пред журналисти президентът на Република България Румен Радев, който по-рано днес посети града на тепетата. Той участваше в откриването на нов португалски проект в Северната промишлена зона. 

Припомняме, че бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов бе арестуван навръх 9 септември във връзка с дело за шпионаж. Домът им бил обискиран, иззети са компютри и различни документи. От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов, който в момента е секретар на националното движение "Русофили", е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Радев изрази опасенията си, че ако обвиненията срещу Борисов не бъдат категорично доказани, българската външна политика ще се превърне в заложник на вътрешнопартийни интереси.

На въпрос съзира ли удар срещу себе си, тъй като на разпит е бил привикан и Живко Георгиев от Стратегическия съвет на президенството, Радев отговори, че подобни твърдения са абсурдни и нелепи.

"Аз съм избран с гласовете на 2 млн. българи и подобни твърдения са обида най-вече към тези хора. Мисля, че безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството за важни стратегически проекти, като Шенген, Еврозоната, мониторингов механизъм и други, се израждат в стратегическо търсене на враг. Така хората не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите", изтъкна президентът.

Държавният глава коментира и новия ресор, който еврокомисарят Мария Габриел ще поеме. 

Аз мисля, че "Иновациите и младежта" е значим ресор. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена. Това е заленало във всички стратегически документи. Не може да се получи без иновации и без активното участие в работата на младежта на Европа, сподели Радев. Той допълни, че парите, които се наливат в дадена сфера не винаги са мерило на нейната значимост и че очаква активно участие на България в ресора. 

Очаквайте подробности!