Новоизбраните депутати започват да се събират в старата сграда на Народното събрание. Днес официално ще бъде даден старт на 45-и парламент.

Червен килим посрещна народните представители пред сградата. Пред сградата има и протестиращи.

Всеки депутат на влизане получава новата си депутатска карта и папка с упътвания за функционирането на парламента и сградата, които са особено полезни за новобранците.

Днес депутатите ще гласуват с вдигане на ръка, тъй като в залата няма необходимата техника.

„Има логика да се открие парламента в тази сграда, но трябваше да се даде малко време на администрацията, за да могат да се подготвят технически. Именно затова бяхме против това решение“, коментира Тома Биков от ГЕРБ пред БТВ.

Той коментира и бъдещите намерения на партията.

„Нашето намерение в тази ситуация е да подновим политическия диалог, особено в такава сложна ситуация, в която се намираме в момента. България има само един шанс и то е да  бъдем единни. Няма да правим коалиция с БСП и ДПС. Оттам нататък бихме предложило на останалите партии“, каза още Биков.

На влизане в парламента коментар направи и депутатът от БСП - Христо Проданов

„Не е важно това дали ще се включим в някакъв вид управление, най-важното е отстраняване на модела ГЕРБ“, каза той.

Той е категоричен, че няма да се приеме кандидатурата на Цвета Караянчева за председател на парламента.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ заяви, че още днес от партията ще внесат нови законопроекти.

„Днес плануваме да вкараме огромен пакет от законопроекти и това ще направим още в първия ден. Да извикаме Бойко Борисов още утре на парламентарен контрол, за да ни каже защо фискалният размер и най-нисък от последните години“, каза още той.

"Няколко са най-важните приоритети за първото правителство", заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков на влизане в Народното събрание.

Според Ненков, най-важният приоритет е справяне с коронакризата, за която "сякаш минаха изборите и забравихме за нея".