ГЕРБ печели изборите в 10 общини в Пловдивска област. Това сочат окончателните резултати при 100% обработени протоколи в ОИК. Осем от кандидатите са издигнати от управляващата партия, а единствено в общините "Марица" и Карлово управляващата партия влезе в коалиция с Обединени земеделци и СДС. Втора сила в региона е БСП, чиито кандидати спечелиха в три общини. Социалистите записаха победа в Първомай, където постът на досегашния кмет Ангел Папазов се поема от Николай Митков, а изненадата бе община "Родопи". След тежък балотаж на кметския стол сяда социалистът Павел Михайлов. 

Шарени ще бъдат общинските съвети в повечето от големите градове, както и кметствата в малките населени места.

Ето кой и къде ще управлява през следващите четири години:

Досегашният кмет на община "Марица" Димитър Иванов от Местна коалиция ГЕРБ (Обединени земеделци) си гарантира мястото на кметския стол още на първи тур, след като спечели 57,53% от вота на избирателите. Още миналата неделя с кметове се сдобиха и 14 села от общината, 13 от които бяха от управляващата партия. Това са Димитър Петров в Царацово, Иванка Пачева в Бенковски, Стоян Черкезов във Войсил, Трайчо Кардашев в Радиново, Десислава Дингилева в Строево, Нестор Чочев в Граф Игнатиево, Димитър Тосев във Войводиново, Валентина Узунова в Желязно, Димитър Андреев в Крислово, Величка Величкова в Рогош, Мирчо Петров в Трилистник, Йордан Енев в Маноле, Иван Иванов  в Ясно поле. Единствено Динк подкрепи кандидата на БСП За България Иван Рашков. В останалите пет села се проведе балотаж, като коалицията си осигури управлението на четири от тях. Кмет на Костиево стана Георги Калоферов, на Калековец - Колю Миланов, на Скутаре - Стоян Добрев, в Манолско Конаре - Иван Кузев. БСП за България се пребориха за второ село в общината - Труд, където победи Красимир Минков.

Избирателите от община "Родопи" гласуваха доверие на Павел Михайлов от БСП за България. Той разгроми досегашния кмет Пламен Спасов от ГЕРБ на балотажа вчера. Изходът от надпреварата не бе ясен до окончателното обработване на протоколите, а резултатът на няколко пъти бе обърнат. Според окончателните резултати Михайлов е получил 51.64% от вота, а Спасов - 43.22%.

Още на първи тур от изборите ГЕРБ спечели четири села от общината. В Браниполе кмет стана Даниела Стоилова, в Крумово бе преизбрана Румяна Самоковарева, в Оризари - Йордан Тотев, а в Ягодово - Димитър Дишев. БСП за България записа само една победа в общината миналата неделя - кмет на Кадиево стана Лиляна Петрова. 

Вече са ясни имената и на кметовете в останалите населени места. Местна коалиция "Движение ЗАЕДНО за промяна" печели в Белащица, където кмет е Костадин Николов. В Брестовица, Брестник и Устина ще управляват Любен Радев, Атанас Шопов и Нели Бундева от ГЕРБ. Ангел Чобанов от същата партия печели в Храбрино. Анелия  Уланова от Обединени земеделци е победител в Златитрап, а съпартийката й Ренета Плевнелиева печели в Първенец. На кметския стол в Марково сяда Десислава Терзиева от ЗС "Александър Стамболийски". БСП получи второ село след балотажа - Цалапица, което ще се управлява от Ивайло Данаилов. 

Кмет на Асеновград стана Христо Грудев от ГЕРБ. Той пребори досегашният управляващ Емил Караиванов от БСП за България на вчерашния балотаж. Своя глас за Грудев са дали 54.91% от избирателите, а за Караиванов - 42.65%. Разликата между тях е близо 2 700 гласа. Грудев вече има зад гърба си един мандат като градоначалник на една от най-големите общини в региона. На първи тур управляващата до момента партия БСП за България спечели четири села в общината. В Избеглии кмет стана Йордан Райчев, в Боянци - Димитър Димитров, в Козаново -  Антоанета Паунова-Фонди, а в Червен -  Атанас Игнатов. За кметове на Нови Извор, Мулдава и Стоево бяха избрани кандидатите на ДПС Айнур Нешадов, Алиосман Топал и Айше Мехмед. Борис Ангелов от ГЕРБ победи в Леново.

Вчера с кметове се сдобиха и останалите четири населени места от общината. Славка Голубятникова ГЕРБ спечели в Златовръх. БСП за България си осигуриха мандат в още две села - Конуш, където ще управлява Георги Ваклушев, и Тополово, където кмет стана Йордан Дичев. Димитър Бакалски от СДС/БСДП печели вота в Нареченски бани. 

Досегашният кмет на община Карлово д-р Емил Кабаиванов спечели нов мандат. Кандидатът на Местна коалиция ПП СДС (ПП ГЕРБ) получи 55,25% от подкрепата на съгражданите си. Втори в класацията е генерал Шивиков с 17,50%. ГЕРБ спечели от раз и пет населени места в общината. Кмет на Вердаре стана Койчо Мутавчийски, на град Баня - Стамен Гешев, на Дъбене - Николай Ковачев, на Кърнаре - Боньо Бонев, а на Соколица - Ненко Ненков. Независимият Румен Стоянов се пребори за нов мандат в град Калофер. В село Богдан ще кметува Христо Иванов, а в Климент - Мано Манов. Победата бе за БСП за България в Слатина и Горни Домлян, където бяха избрани Петър Делков и Тошо Томанов. Коалицията на СДС, Атака и ДГБ спечели в Каравелово, Войнагово и град Клисура, където начело застанаха Славка Червенкова, Тодор Танковски и Генка Тодорова. Победата в Столетово бе за Мирослав Колев от ВМРО. 

Втори тур имаше само в пет села от общината. В ранните часове на деня станаха ясни и новите кметове. Мария Таслакова от БСП ще управлява в Бегунци, Доньо Стоянов от ГЕРБ - във Васил Левски, а съпартийците му Павел Павлов и Севдалин Янков печелят Иганово и Христо Даново. Начело на Розино застава Али Кючук от ДПС. 

За кмет на съседната община Сопот бе преизбран Деян Дойнов от Воля/ЗС "Александър Стамболийски/. Той бе подкрепен с гласовете на 58.45% от избирателите му. 40.41% подкрепиха опонента му Георги Григоров от ГЕРБ на вчерашния балотаж. Единственото малко населено място в общината - село Анево, се сдоби с кмет още миналата неделя. Това е Николай Николов от Воля/ЗС "Александър Стамболийски/. 

В Куклен кметската надпревара бе решена на балотаж между две дами. Окончателен победител се оказа досегашната кметица Мария Белчева, която се явява на изборите, подкрепена от ГЕРБ. Тя е  е победител  с общо 1848 гласа. Опонентката й - Тефика Реджебова от ДПС, е получила 32.45%.

Две представителки на нежния пол се бориха и на балотажа в община Хисаря. Победител е Пенка Ганева от ГЕРБ, която вече има един мандат като градоначалничка. Тя надви Ива Вълчева от БСП за България с 50.79%. Опонентката й получи 47.41% или с 200 гласа по-малко. 

Социалистите спечелиха всички села в общината още миналата неделя. Илия Тонев ще управлява Старо Железаре, в Паничери ще кметува Васка Пашкулова, а в Красново - Цвятко Истилянов. В Старосел печели Матея Грудев от Социалистическа партия "Български път".

Малко по-малко от 4 000 гласа е разликата между Георги Мараджиев от ГЕРБ и основната му опонентка Венера Башова в надпреварата за Стамболийски. Втория си мандат градоначалникът спечели още на първи тур, а Стамболийски бе единствената община, в която не се проведе нито един балотаж. Мараджиев е получил 64.12% от гласовете. ГЕРБ спечели и в две села от общината - в Куртово Конаре бе преизбран Иван Пиринов, а в Ново село победи Иван Стойчев. Досегашният кмет на Йоаким Груево - Наум Нихтянов от БСП, спечели нов мандат, а неговият съпартиец Симеон Димитров стана кмет на Триводици. 

Нов мандат от първия тур получи и кметът на съседнатата община Кричим. Досегашният лидер, издигнат от ПП "Движение за нашия град", получи подкрепа от 67.26% от избирателите. Втори е Атанас Бърбаров от ГЕРБ с 14.76%.

След два мандата като градоначалник на Перущица, Ради Минчев отстъпи на балотажа пред бившата заместничка на Мараджиев Мария Вълканова. Перущинката, която е местен лидер на структурата на ГЕРБ, надви Минчев, чиято кандидатура бе подкрепена от "Демократична България" с 56.59%. Екскметът от е получил подкрепата на 41.68% от избирателите, а разликата между двамата 276 гласа.

Павел Гуджеров от ГЕРБ си спечели втори мандат в Раковски още миналата седмица с 52,91% от гласовете. На второ място бе Костадин Иванов с 26,55%. С кметове след първия тур се сдобиха и всички села в общината, с изключение на Белозем. Васил Черпелийски от АБВ/НДСВ спечели в Стряма, Никола Стоянов от БСП за България - в Момино село, Александър Атанасов от ГЕРБ - в Шишманци, а съпартиецът му Димитър Николов - в Чалъкови. Снощи стана ясно името на новия кмет на Селото на белия щъркел. Това е Виолета Петрова от АБВ/НДСВ. Тя победи Иван Тачев с 52.89%, или 101 гласа разлика.

Категорична победа на първи тур постигна Димитър Здравков от БСП над опонента си от ГЕРБ Георги Буков. Както стана ясно миналата неделя, Здравков застава начело на община Садово за трети пореден път с подкрепа от 82.24%. В малките населени места имаше и двама "предизвестени" кмета. Единственият кандидат за кмет Христо Атанасов от ГЕРБ спечели в село Чешнегирово, а в селци кмет стана Стефан Стефанов от БСП. На първи тур жителите на малки населени места гласуваха доверие на кандидатите на БСП за България. Веска Милчева спечели в Поповица, Костадин Милушев и Христо Марков - в Богданица и Моминско, Павел Павлов - в Кочево. В Катуница и Караджово бяха избрани Красимир Юруков и Борислав Благоев. Втори тур се проведе единствено в Милево и Богданица, където спечелиха Анелия Колева от БСП за България и Александър Александров от НФСБ (БЗНС,СДС).

Кметът на Първомай също бе избран на втори тур. Николай Митков от БСП  изпревари с 1 500 гласа досегашния кмет Ангел Папазов. Общо 55.65% от избирателите са подкрепили Митков, а опонентът му от СДП е получил 41.62% от гласовете. Още миналата неделя станаха ясни и управленците в малките населени места от общината. В Крушево ще кметува независимата Радка Петкова, в Бяла река - Димитър Димитров от БСП, в Плавославен - Веселин Недев от БСП, в Езерово и Воден - единствените кандидати Ангел Хаджиев и Мухамед Абед от ДПС, в Буково - Али Баджаклъ от ГЕРБ, в Дълбок извор - Костадин Кротнев от БСП за България, в Татарево - Петко Петков от ГЕРБ.

На втори тур бяха определени представителите на местната власт в 5 населени места. Кмет на Градина стана Йордан Стоев от БСП за България, на Караджалово - Мариана Колева от ГЕРБ, на Брягово - Атанас Кръстев от БСП, на Искра - независимият кандидат Тодор Налбантов, а на Виница - Георги Русев от ГЕРБ. 

Съединение отново избра за свой кмет Атанас Балкански от ГЕРБ. Това се случи след труден балотаж между него и Георги Руменов от Обединен блок на труда български лейбъристи (ПП АБВ, ПП Воля) . При обработени 100% от протоколите Балкански е получил 54.32% от вота, а Руменов - 43.52%. Втори тур се проведе в едно единствено село от общината - Неделево. Там кмет стана Тодор Белаков от лейбъристите, който победи опонента си само с 10 гласа. 

В Голям чердак на първи тур спечели Благо Стайков от ГЕРБ, а в Малък чердак ще кметува единственият кандидат - Дафина Христова от коалицията на лейбъристите. Найният съпартиец Атанас Арабадийски печели вота в село Найден Герово, а Атанаска Бешликова - Царимир.

Новият градоначалник на Брезово е Христо Енков от ГЕРБ. Досегашният кмет на Свежен се яви на балотаж срещу Калин Калапанков от БСП за България и спечели подкрепата на 61.23% от избирателите. През последната година поста заемаше председателят на ОбС Стоян Минчев. Той изпълняваше длъжността на отстранения Радньо Манолов, който получи условна присъда за това, че е заверявал нотариално подписи, които не са били положени пред него. 

В повечето населени места от общината бяха избрани кметове на първи тур. В Дрангово това е Ганка Минчева от БСП за България, в село Стрелци - Нешо Георгиев от ГЕРБ, а в Пъдарско - Мария Вълева от същата партия. След балотажа в кметството на Чоба влиза Йордан Михайлов от ВОЛЯ, а в Борец - Иван Караджов от СДС/ПП "ВМРО", ПП "БЗНС".

Георги Георгиев от СДС/БДЦ бе преизбран за кмет на Калояново след тежък балотаж. Кандидатът победи Ивайло Кръстев от ГЕРБ вчера с 56.45% подкрепа. Разликата между двамата е около 700 гласа. 

Миналата седмица станаха ясни имената на повечето от кметовете в общината. В Дуванлии победител е Стефан Петрушев от Местната коалициа СДС /ПП БРЦ/, в Дълго поле - Тодор Танански от Местната коалициа СДС /ПП БРЦ/, в Ръжево Конаре- Димитър Гинов от БСП за България. Тоня Христозова от ПП ГЕРБ спечели в Чернозем а социалистът Николай Гатев- в Бегово.

Балотажи имаше в три села от общината. Новият кмет на Житница е Иван Бараков от СДС (ПП "БДЦ"), на Долна махала - Михаил Георгиев от ГЕРБ. В Песнопой печели Янка Чонова от ГЕРБ, която би Николай Пиронков от СДС (ПП "БДЦ") само с 3 гласа. 

За кмет на Лъки бе преизбран Валентин Симеонов от ДПС. Той се яви на балотаж срещу Илия Данчев от Земеделски народен съюз, след като не му достигнаха 15 стотни до необходимите 50% на първи тур. Вчера кандидатът на ДПС е получил 59.70% от вота. 37.81% от избирателите са подкрепили Данчев. Лъки бе общината с най-висока избирателна активност и на двата тура от местните избори.