Председателят на БСП Корнелия Нинова върна мандата за съставяне на правителство в момента, в който той ѝ бе връчен от президента Румен Радев. 

"Нашето желание бе да има правитество, което да реши няколко важни въпроса - да приеме социални и икономически мерки, да подготви плана за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревиция за разграждане модела "Борисов". Подадохме ръка на втората сила, но - уви, тя не бе приета. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет. Няма промяна в решението ни", заяви Нинова пред президента.

"Разбирам вашите мотиви и оценявам високо решението на БСП,.България има нужда от волева политическа алтернатива, която настоящият парламент не успя да излъчи. Ясно е че отиваме към разпускане на парламента и предсрочни избори", каза Радев. 

Той посочи и най-вероятната дата на новите избори - 11 юли. Следващата седмица Народното събрание ще бъде разпуснато и ще бъде назначен служебен кабинет. Радев заяви и че в него ще бъдат включени експерти от левицата. 

"Моето решение е новосформираната ЦИК да влезе в роля, едновременно с разпускането на НС. Президентската институциия подготви правилата и всички необходими документи по време на празниците. Призовавам всички партии да преосмислят своите приоритети, да потърсят единомислие. Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява своите ангажименти", заяви той.

Консултациите ще започнат в 14:00 часа днес. На 7 май ще бъдат изслушани кандидатите за ЦИК. Очаква се президентският указ да бъде издаден на 11 май.