БСП стопира всякакви преговори с ПП за съставяне на ново правителство. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската политическа история. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Това бе решено на извънредно съвместно заседание от Изпълнителното бюро и парламентарната група на червените. Социалистите настояват за закрито заседание на парламента, на което да бъде представен доклада на службите, въз основа на който Кирил Петков е взел решението за изгонване на дипломатите.

От партията призовават и за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Заседанието бе по настояване на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова, която с пост във фейсбук изрази възмущението си от решението за изгонване на руските дипломати.

"За нас то е абсолютно неприемливо. Това решение е взето абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков. Всеки, който твърди, че има решение на Министерски съвет, като вицепрезидента Йотова, да го докаже и да извади такова решение", подчерта Нинова.

"Ще се върнем на масата за разговори, ако ПП предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега. Искаме закрито заседание на НС и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент, може би единствено на г-н Петков", категорична е Нинова.