Лидерът на БСП Корнелия Нинова свиква спешно заседание на червения пленум във вторник. Членовете на Националния съвет са получили съобщения още преди да е приключил изборния ден. В SMS-ите дневен ред не е посочен, но основната тема ще бъде връщането на червените в парламента.

БСП напусна Народното събрание с решение на Националния съвет през февруари. То беше наложено именно от Нинова, която първо го обяви пред медиите, а после представи предложението на Националния съвет.

Недоволството от напускането расте. По информация на TrafficNews Нинова бърза да насрочи заседанието на пленума, което може да позволи на червената група да се върне в Народното събрание, именно заради броженията. По неофициална информация над 10 народни представители са обявили, че ще се върнат на работа още в сряда - с или без решение на пленума. Със заседанието във вторник тя ще избегне явното бламиране.

Големият въпрос обаче на пленума със сигурност ще бъде за лидерството на левицата. Самата Нинова може да поиска вот на доверие, но според запознати дори да не го направи, Националният съвет няма как да не повдигне темата. Според устава на БСП правомощията на председател се прекратяват или по негово искане или по искане на повече от половината членове на партията или по решение на Конгреса след промени в устава.

Недоволните от Нинова и слабия резултат на БСП на изборите няма как да не поискат главата й още във вторник. Самата тя още през април се опита да свали отговорността за резултата от плещите си, след като пленумът пренареди предложението от нея имена за кандидат-евродепутати.

"Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на националният съвет, което уважавам. Оттук нататък - за резултатите от изборите носи отговорност националният съвет", написа тогава тя във Фейсбук. Според хора от БСП самата Нинова и днес се опитала да обясни резултата със самата листа, а не със собствените си действия. Червените обаче са категорични, че няма кой освен председателят да носи отговорност за провала.

Станишев: Разочароващо. Имаше паралелни кампании на всички кандидатиНужен е бърз и задълбочен анализ, категоричен е лидерът на ПЕС

Ако самата тя откаже да се оттегли, може да се предизвика заседание на Конгреса – най-висшият орган на партията, който да се заеме с лидерския въпрос.

От "Позитано 20" обаче се категорични, че самото спешно свикване на пленума само дни след изборите показва притеснение у ръководството.