„Има висока степен на съгласие по програмата, която ще ви представим в окончателен вариант. Събота и неделя ще работим върху бележките и в понеделник ще представим програмата“, това посочи Корнелия Нинова след края на преговорите с партиите в парламента.

По думите ѝ няма сериозни разминавания между отцепилите се народни представители от ИТН и групата на ИТН.

„Времето става важен въпрос за тези преговори. Не можем да държим безкрайно мандата. От ПП искат първо да приемем закона за КПКОНПИ с гласуване в парламента и след това да пристъпим към следващите действия, но затова идва въпроса колко дълго можем да задържим мандата. За да покажем, че има мнозинство за  борбата с корупцията, а и хората да имат яснота“, посочи Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че в първия етап на преговорите надделява мнението за политически кабинет. Вторият кръг на преговорите също ще се провежда персонално между мандатоносителя БСП и останалите партии, но накрая Нинова посочи, че ще се опита да събере всички потенциални коалиционни партньори на едно място.  

По повод евентуален разпад на новообразувана коалиция, Нинова посочи: „Това може да се случи по 1 единствен начин – ясни правила, ясни принципи, разписваш ги и който се отклони от тях носи отговорност, че за втори път ще имаме провал“. Тя припомни, че един от споровете е финансирането в строителството между ПП и ИТН, но изходът е залагане на ясни и прозрачни правила по законодателен път.

Нинова отново посочи, че няма да бъдат коментирани имена за министри и министър председател. Лидерът на БСП е комуникирала и със Слави Трифонов – „принципен разговор“, посочи Нинова.  

Засега БСП не са разговаряли с отцепилия се „Възраждане“ народен представител Елена Гунчева.