Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген. Това, което е приемливо, е да спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по bTV.

"По отношение на контрола на границите сме поканили служители на "Фронтекс". И сега има такива. Тук няма нищо, което да ни притеснява. По отношение на приемането на мигранти ще работим по европейските правила."

"От по-силния граничен контрол печели и България, и Европа. За последните месеци броят на опитите за пресичане на границата е спаднал в пъти. Има процедури за това кой може да остане в Европа, кой трябва да бъде върнат обратно", добави Денков.

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да се потърсят различни решения.

"Като държава трябва да имаме механизъм, който да не позволи да бъде фиктивна продажба или да иде в офшорка, която да не може да осигури работата на рафинерията. Специалният оправител е начин, който да позволи да се намеси държавата."                                           

Относно дерогацията Денков заяви, че не са сключвали сделка. „Не сме сключвали сделка за дерогацията, разумът победи. Моментална, тридневна дерогация - създава огромни рискове за доставките на петрол. Оттам ще има скок на цените и реална опасност рафинерията да спре да работи. Това създава огромни възможности, ако някой иска да купи рафинерията – цената и ще падне в пъти, но това би било за сметка на българските граждани. Правим всичко възможно това да не се случи. Не съм виждал подобно сценарии, но рисковете бяха налице“, заяви още той.