Сигнали за нарушения на Изборния кодекс вече са постъпили в няколко от Общинските изберателни комисии в Пловдивско. Още в началото на изборния ден Христо Грудев, който днес се явява на балотаж в надпревата за Асеновград, е сигнализирал на неренгламентирана агитация в района на местното ОУ "Никола Вапцаров". Върху плакатите партията, издигнала Грудев били залепени номерата на бюлетината, с която днес асеновградчани подкрепят опонента му. Според Грудев това въвежда избирателите в заблуждение. 

От ОИК са разпоредили на Община Асеновград незабавно да премахне залепените номера на бюлетини върху плакатите. Припомняме, че миналата седмица комисията отново се отзова на сигнал в школото - тогава се касаеще за плакати, залепени на по-малко от 50 метра от секциите. 

В община "Марица" изборният ден е започнал спокойно. Трима от членовете на секционни комисии са били освободени, тъй като не са се явили в избирателните секции. Двама е трябвало да дежурят в село Скутаре, а един - в подвижна секция. Въпреки това, изборният ден е започнал навреме. Втори тур днес се провежда в пет населени места от общината. Припомняме, че подобен случай имаше и на предишния тур на местните избори. 

ОИК - Първомай е взела отношение по няколко сигнала, свързани с изборни нарушения. В комисията са постъпили две жалби от село Брягово за това, че в избирателните списъци фигурират лица, които не са жители на селото. След справка в ГРАО проверяващите не са установили нарушения. 

Сигнал за разпръснати флаери е подаден в Хисаря. Очевидец сезирал комисията, че на територията на града, както и селата Красново, Кръстевич, Паничери, Старо Железаре, Черничево и Беловица са пръснати листовки, на които на бял фон е указан номер на бюлетина. На флаерите имало и инструкция за начина на отбелязване на вота и надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“. От партията изпратили отговор, че въпросните материали не са разпространени от нейни представители, а актът цели уронване на престижа. 

От ОИК указали на общината да разчистят агитационните материали по най-бързия начин.

Припомняме, че по-рано днес Главният Прокурор Сотир Цацаров коментира нарушенията на територията на страната.

„Образувани са 95 досъдебни производства от тях 17 за бързи. Привлечени в качеството си на обвиняеми 23 лица. Прекратени са 7 досъдебни производства. Внесени са до момента в съд 7 наказателни производства. Преписките по проверки са 1317, от тях откази  са 1046. 56 са пратени към избирателните комисии и 217 остават за работа“, заяви Цацаров.

Т.е. ако го сравним с миналата седмица – за една седмица досъдебните производства са нараснали с 38, а обвиняемите лица са с 13 повече. 630 бяха преписките по сигнали, като само от вчерашния ден са нараснали с 200.

Главният прокурор потвърди и задържането на бившия кмет на Гърмен  и депутат Ахмед Башев, но отказа да коментира повече по темата. Башев е задържан за купуване на гласове.

В Горна Оряховица са задържани трима с 24-часова мярка от МВР, добави още той.

Най-голяма част от нарушенията са заради неправомерна агитация.

Според него една от причините президентът все още да не е взел отношение по избора на нов главен прокурор е, че пълният стенографски протокол от заседанието на ВСС е бил публикуван в четвъртък, а това е документът, с който трябва да се запознае.