Поставените под домашна карантина и заразените с COVID-19 пациенти, настанени в лечебно заведение, ще могат да упражнят правото си глас с подвижна избирателна урна или разкрита специална избирателна секция.

Това гласуваха депутатите на първо четене чрез промени в Закона за мерките по време на извънредното положение. Предложението на ГЕРБ получи подкрепата на 128 депутати в пленарната зала, 45 гласуваха „против“, а 9 се въздържаха.

Целта е да се гарантира правото на глас на всички избиратели по време на парламентарния вот, насрочен за 4 април.

Централната избирателна комисия (ЦИК) пък трябва да изработи и приеме правила за организацията на гласуване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден.

Текстовете очаквано предизвикаха спор между управляващи и опозиция.

„Така написан законът, той създава повече хаос, отколкото да решава проблеми. С промените се дават несвойствени задължения на ЦИК. ЦИК не е медицински и здравен орган. ЦИК не може да издава медицински протокол. Здравните власти трябва да издадат протокол, а ЦИК да го приложи в своите методически указания“, смята Филип Попов от БСП, цитиран от БГНЕС. 

Опозицията обвини управляващите за това, че отново „прехвърлят топката“ на ЦИК, давайки за пример и организацията на машинния вот.

Подкрепа за промените дойде от ДПС. Според Хамид Хамид мерки са необходими и тяхното място е именно в закона за извънредното положение. Депутатът обаче подчерта, че е необходим и „дух на диалог“ за евентуално прецизиране на текстовете.

От ГЕРБ пък дадоха за пример Португалия, която е съпоставима с нашата страна по територия и население. Там, на последните избори, карантинираните граждани също са гласували с подвижна избирателна урна, но разликата е във възможността за предварителното упражняване на правото на вот.