"Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани с партийна дейност, което е притеснително. Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано изискване партийна политическа дейност да не се случва в училищната система. Този пропуск трябва да бъде преодолян. Висшето образование е освободено от политически доктрини. В училищното образование също трябва да има изискване за деполитизация на системата". Това коментира пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

И допълни, че има сигнали за натиск върху учители и върху директори по време на предизборни кампании. "Важно е да се подготвим за следващата учебна година. Сегашната ще завърши сравнително успешно. Но това не ни успокоява, защото през последните години нямаме качествен скок нагоре в представянето на учениците въпреки значителното увеличаване на средствата в тази сфера... Трябва да се минимизира разликата между отделните региони и възрастовите групи".

В предаването "Неделя 150" проф. Денков каза: "Имаме добър баланс между това колко места субсидира държавата и завършващите студенти. Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност... Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане".