Комисията по външните работи в САЩ започна проверка, след като Тръмп обяви, че спира паричните вноски към СЗО. Комисията, която е към Камарата на представителите даде една седмица на власитте да предоставят информация във връзка с решението в условия на пандемия. 

Председателят на комисията конгресмен Елиът Енгъл заяви, че самият той би подкрепил реформи в СЗО. С писмо си той изисква 11 папки с документи и иска те да му бъдат предадени до 17:00 часа на 4-ти май. 

Ако това не стане, комисията ще обмисли други мерки.

Като шеф на комисия Енгъл има пълномощия да издава призовки към федерални агенции, съобщава Ройтерс. От Държавния департамент засега не са дали коментар по темата.

Както вече съобщихме, Тръмп прекрати вноските на САЩ за бюджета на СЗО на 14 април, като обвини организацията, че е ориентирана към Китай и прокарва китайска "дезинформация" относно избухването на епидемията от коронавируса. Тогава той каза и, че американската администрация ще започне преглед на действията на СЗО. Високопоставени представители на СЗО отхвърлиха обвиненията и казаха, че организацията е прозрачна и отворена.