ГЕРБ дава извънреден брифинг в Централата на партията, който бе обявено, че партията внася конституционна жалба. Те ще поискат оставка на Мая Манолова като председател на Комисията по ревизията на управлението да бъде сменена. Поводът е посещението й в "Бургастрансгаз". 

"Вместо Манолова, „Изправи се! Мутри вън!“ да излъчат друг председател. Може Хаджигенов, може Капон, има далеч по-компетентни от Манолова“, поиска Тома Биков.

За това ГЕРБ не са били уведомени. ГЕРБ ще поиска тълкувателно решение от Конституционният съд и той да обяви мораториума върху решенията на Министерския съвет за противоконституционен.

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова разкри, че Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" е нахлула в ръководството на "Булгартрансгаз" с група народни представители, където е поискала документи за „Балкански поток“.

"Изиска документацията по електронен носител, странно е, че тази комисия иска такава информация електронно, тя трябва да се изисква с подпис и печат. Това нахлуване е акт на вероломно нахлуване в едно държавно дружество", подчерта Петкова.

"Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение НС да се отнема и ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция според законите и Конституцията", заяви Десислава Атанасова.

"Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни", призова Атанасова.

Денислава Атанасова коментира и казусът с Ива Митева от „Има такъв народ“:

„Избирателният кодекс бе приет на първо четене в пленарна зала. Нашите съображения се, че вече 5 години Ива Митева е имала време да се запознае с предложенията на Трифонов. Всички твърдения за писане на изборен кодекс за една нощ са глупости. Всеки български граждани, гласували на референдума, може да се запознае със становището на ИТН по всички неизпълнени ангажименти – не само предизборни, но и в последните 5 години“, заяви тя.

„Ще направи обстойна проверка на допуска в сградата и влизането на подобни хора в сградата. Ако намерим основание за нещо, ще съзираме компетентните органи“, заяви Екатерина Захариева.

 „Този цирк и фарс се надяваме скоро да свърши. Манолова много добре осъзнава, че тази псевдо комисия практически и юридически е пълен нонсенс. Не може да възпроизведе нищо. Те нямат отговорността да съставят кабинет и изобщо да поемат отговорност за това, което става в страната“, коментира Дани Каназирева.

„Очевидно са дошли за кратко само за да си приемат изборния кодекс и да внесат лобизъм в цялата система“ , Захариева.

„Искрено се надяване, че Конституционният съд възможно най-бързо ще вземе отношение по искането за обявяване на противоконституционност на мораториума и всички други решения“, заключи Атанасова.