"Избирателите изказаха много ясно подкрепата за нашия лидер г-н Борисов и подкрепа за Европа, която дава перспективи. За Европа, която носи полза в ежедневието. Искам да благодаря на колегите от СДС за мобилизацията и на десните формации", заяви по време на пресконференция тази вечер водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел. 

Тя благодари на участниците в тези евроизбори, които не се подадоха на фалша.

"Освен видимите опоненти, имахме и един невидим. Това е първа негова загуба и втора за неговия ментор. Искаме резултати, честност и конкретен ангажимент", каза още Габриел. 

"Нашият лидер г-н Борисов каза, че има един ден за прошка и аз искам да благодаря на всички българи, които днес ни я дадоха. Благодаря от сърце", допълни бившият еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ Мария Габриел. 

"Ние от ГЕРБ и СДС излязохме с резултати от свършено, с чуваемост към проблемите и предизвикателствата. Кампанията ни беше положителна. Българите показаха, че на фалша не вярват. Не можеш да правиш кампания с фалшиви новини, с компромати, с нереалистични обещания. Това, което ние не си позволихме да направим. Това ни беше силата в тази кампания. От все сърце благодаря на българите, които го разбраха", емоционално каза Габриел.

Очаква се до вторник да бъде направен внимателен анализ на кампанията и той да бъде представен тогава от лидера на ГЕРБ Бойко  Борисов и Изпълнителната комисия на партията.

Данните от екзитпол извадката на 100% на социологическата агенция "Тренд" дават на ГЕРБ 6,9% преднина пред БСП.

Ето конкретните резултати:

ГЕРБ - 30,4%

БСП - 23,5%

ДПС - 14,1%

ВМРО - 7,5%

Демократична България - 6,6%

"Воля" - 3,6%

Екзитполът на "Галъп" пък сочи следното:

ГЕРБ - 30,6%

БСП - 25,4%

ДПС - 12,7%

ВМРО - 7,9%

Демократична България - 6,7%

Воля – 3,5 на сто.

При това положение, с тези прогнозни резултати, ГЕРБ ще има 7 евродепутати, БСП - 5, ДПС - 3, ВМРО и Демократична България - по един.